Cine este românul bănuit că i-a ajutat pe hackerii ruși în atacurile cibernetice împotriva României

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 03 mai 2022, 15:40

A fost identificat românul bănuit că i-a ajutat pe hackerii ruși de la KillNet în atacurile cibernetice împotriva României.

Suspectul este un bărbat de 23 de ani, stabilit cu familia în Marea Britanie. Numele său este Ioan Feher și s-a născut în 20 ianuarie 1999, în județul Satu-Mare, potrivit Digi24. El este stabilit în Marea Britanie, cu familia. Potrivit surselor Digi24, el rămăsese fără loc de muncă.

Ioan Feher locuia izolat de ceilalți membri ai familiei, într-o încăpere separată. Urmează să fie evaluat medical, urmând să fie supus unor investigații de specialitate, cu scopul de a se stabili dacă avea discernământ în momentul săvârșirii faptelor. Pe Facebook, el a postat o poză cu el și steagul Rusiei, însoțită de mesajul „“I stand with Rusia („Susțin Rusia)”, potrivit RomâniaTV.

Începând cu 29 aprilie, mai multe atacuri informatice de tip DDoS – Distributed Denial of Service a afectat mai multe site-uri a unor instituții publice și organizații private din România. Atacurile au fost revendicate de grupare rusă de hackeri KillNet. Activitatea grupării a fost promovată pe mai multe canale de comunicare, pe fondul contextului conflictului militar dintre Rusia și Ucraina.

Citește și: Analiza unui istoric român asupra războiului pornit de Rusia: „Victoria Ucrainei este deja asigurată”

Citește și: Cât cer rușii pe viața unui ucrainean răpit: „Totul este în regulă cu el, dar îl vom preda pentru 20.000 de dolari”

Citește și: Experți: prin amenințările continue ale lui Putin față de Occident, liderul rus ar putea să își pregătească poporul de un război cu NATO

Citește și: Ucraineni care au supraviețuit Holocaustul, trimiși în Germania pentru refugiu: „Vreau să fiu evacuat, dar nu în Germania”

„Imediat după aceste atacuri, specialiști ai Ministerului Afacerilor Interne, Direcției Generale de Protecție Internă, Inspectoratului General al Poliției Române, precum și din cadrul celorlalte structuri și instituții din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, au desfășurat activități specifice din competență, pentru contracararea atacurilor, protecția site-urilor vizate și identificarea persoanelor responsabile, în vederea asigurării rezilienței infrastructurilor IT”, a subliniat Poliția Română.

Poliția Română a mai precizat: „În urma anchetei, a fost identificată o persoană bănuită, cetățean român, rezident în Marea Britanie, care ar fi susținut activitatea grupării infracționale, prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracțională și prin indicarea unor site-uri web din Romania care ar fi putut fi atacate prin același mod de operare”.

În urma cooperării polițienești internaționale, autoritățile din Marea Britanie au efectuat o percheziție domiciliară, la adresa de reședință a cetățeanului român bănuit. Mai mult, ofițeri specializați din cadrul IGPR – Direcția de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice s-au deplasat în Marea Britanie, pentru a acorda sprijin în ancheta desfășurată de National Crime Agency.

Foto – Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter