Klaus Iohannis, despre situația tensionată din Republica Moldova: „Nu avem informații concrete că Republica Moldova ar fi amenințată”

Ultimul update Joi, 05 mai 2022, 14:32

Deși în Republica Moldova situația este foarte tensionată, nu există informații concrete care să sugereze că există o amenințare directă, potrivit președintelui României, Klaus Iohannis.

Situația tensionată din Republica Moldova este cel mai periculos moment din istoria țării, de la independența ei și până în prezent, potrivit președintelui țării, Maia Sandu. Într-un interviu cu The Economist, Maia Sandu a spus că cea mai mare amenințare la adresa Republicii Moldova este cea militară.

„Încercăm să facem tot posibilul pentru a menține Republica Moldova în afara războiului”, a spus ea. „Neutralitatea nu asigură însă o protecție 100%”. Declarațiile Maiei Sandu vin în contextul în care un general rus a declarat că un control asupra părții de sud a Ucrainei ar asigura o cale mai ușoară către Transnistria.

Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a spus că nu există informații cu privire la o amenințare directă asupra Republicii Moldova. „Republica Moldova s-a declarat stat neutru”, a zis președintele României, potrivit Digi24. „Nu cred că în momentul actual pot exista inițiative deosebite în ceea ce privește apropierea Republicii Moldova de NATO. Sigur, există proiecte comune, dar Republica Moldova rămâne un stat neutru”.

Citește și: Manifestație cu lacrimi a soțiilor și mamelor soldaților care apără Azovstal, în Ucraina: „Nu ne vom retrage, chiar dacă trebuie să mergem noi acolo!”

Citește și: Ministrul Energiei, despre posibilitatea ca România să renunțe la petrolul rusesc: „Nu se pune problema să ne ia nepregătiţi”

Citește și: Răspunsul Kremlinului la acuzația Occidentului că va declara oficial război Ucrainei în data de 9 mai

Citește și: Jurnalul unei tinere care a supraviețuit o lună în subsolurile din Mariupol: „M-am împăcat cu moartea mea. Ceea ce mă înfricoșează cu adevărat este o viață sub ruși”

El a mai adăugat: „Dar, atunci când vorbim de războiul din Ucraina, nu avem informații concrete că Republica Moldova ar fi amenințată în mod concret din punct de vedere militar sau ar fi fost luată drept țintă de către cineva. Sigur, au existat provocări în Transnistria, fără ca acest lucru să fi avut urmări concrete. Evident, cu toții am fost îngrijorați, ne-a pus pe gânduri această situație”.

Totodată, Iohannis a reiterat faptul că Republica Moldova rămâne un subiect foarte important în România. El a zis că țara noastră susține integrarea în Uniunea Europeană. „În orice caz, când vorbim de o posibilă integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, această integrare a fost solicitată de Republica Moldova, care a depus o cerere oficială și este dorită de România de multă vreme”, a explicat Iohannis.

Iohannis a mai spus: „Noi susținem Republica Moldova. România a trimis de mulți ani echipe de experți în Republica Moldova pentru a ajuta la integrarea acesteia, astfel încât noi vedem lucrurile la fel cum îşi dorește și populația din Republica Moldova, unde există o susținere pentru integrarea în Uniunea Europeană. Această susținere a crescut foarte mult în ultimii ani în rândurile populației, ceea ce este un prilej pentru noi să sperăm că Republica Moldova, într-o perspectivă de timp rezonabilă sau previzibilă, va deveni parte a Uniunii Europene. România și Germania sprijină acest lucru”.

Foto – Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter