Recensământ 2022: unde și cum poți completa chestionarul online

De Unica.ro, pe

A început procesul de recensământ 2022, iar românii pot să participe la acesta online, în schimbul unei zile legale de concediu.

Prima etapă de recensământ 2022 a început la data de 14 martie, cu autorecenzarea online. Românii pot completa acest chestionar de autorecenzare pe internet. Pentru România, este o premieră ca datele populației să fie colectate în format digital, fără să se mai folosească chestionare de hârtie.

Românii pot să se autorecenzeze online, singuri. Totodată, dacă nu se descurcă în fața unui calculator, laptop, smartphone, tabletă sau alt gadget, ei pot cere ajutorul unui recenzor. Prin recensământ trebuie să treacă toți cetățenii care au o ședere de cel puțin 12 luni în România.

Există două tipuri de formulare, după cum arată Kanal D: cel lung, pe care îl primește capul familiei (acesta cuprinde informații despre locuință, cum ar fi anul construcției, materialele din care este realizată locuința) și un formular scurt, pe care îl completează celelalte persoane din gospodărie cu datele lor, fără a mai furniza date despre locuință.

Recensământ 2022: unde și cum se pot autorecenza românii

Românii care vor să se autorecenzeze, trebuie să completeze online chestionarul. Trebuie să intre pe www.recensamantromania. Există opțiunea de a citi un tutorial detaliat înainte, sau de a trece direct la autorecenzare.

Înainte de toate, persoana care accesează platforma de autorecenzare trebuie să completeze formularul de pre-înregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte.

Ulterior, atât persoana care a făcut pre-înregistrarea, cât și membrii gospodăriei, vor primi un link la adresa/adresele de mail indicate, fiecare link ducând la chestionarul individual de recensământ.

Practic, autorecenzarea constă în trei pași:

  • accesarea platformei de autorecenzare și completarea formularului de pre-înregistrare;
  • atât cel care a făcut pre-înregistrarea, cât și membrii familiei sau ai gospodăriei pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare, vor primi pe adresele de mail transmise câte un link care duce la formularul personal de recensământ;
  • odată completat acest din urmă formular, trebuie apăsat butonul „Finalizare”, pentru a putea fi înregistrat în baza de date a recensământului.

Autorecenzarea online este disponibilă populației în perioada 14 martie – 15 mai 2022, putând fi realizată de pe orice dispozitiv electronic. Autorecenzarea online asistată poate fi făcută în spațiile special amenajate de fiecare primărie, și poate fi realizată fie de pe dispozitivele personale ale oamenilor, fie pe dispozitivele recenzorilor.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter