Reacția Rusiei la decizia Finlandei de a adera la NATO: „Acest lucru nu poate decât să provoace regretul nostru”

De Unica.ro, pe

Președintele și prim-ministrul Finlandei au anunțat că țara lor va adera la NATO, iar răspunsul Rusiei nu a întârziat să apară.

Într-o evoluție istorică pentru securitatea europeană, Finlanda a decis să adere la NATO, potrivit Financial Times. Președintele Sauli Niinistö și prim-ministrul Sanna Marin au declarat împreună că Finlanda „trebuie să solicite” aderarea la NATO în câteva zile. Aceștia au spus: „Aderarea la NATO ar întări securitatea Finlandei. Ca membru al NATO, Finlanda va consolida întreaga alianță de apărare”.

Cu această ocazie, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a oferit răspunsul din partea Moscovei, potrivit agenției de știri Tass. El a spus că extinderea NATO nu contribuie la securitatea Eurasiei, iar aderarea Finlandei la Alianța Nord-Atlantică este o amenințare pentru Rusia.

„O altă extindere a NATO nu face continentul nostru mai stabil și mai sigur”, a zis el, după cum relatează Libertatea. Acesta a adăugat că Rusia va elabora noi măsuri „pentru a echilibra situația și a ne asigura securitatea”, spunând: „Bineînțeles, toate acestea vor deveni elemente pentru o analiză specială”.

Citește și: Moment istoric: Finlanda a anunțat că va adera la NATO

Citește și: Volodimir Zelenski, despre negocierile dintre Ucraina și Rusia: „Cu fiecare nouă atrocitate, dispare dorința și posibilitatea de a negocia”

Citește și: Povestea băiețelului de 11 ani din Ucraina care își îngrijește mama și sora, după ce acestea au rămas fără picioare în timpul unui atac: „Stă în salon 24 de ore din 24”

Citește și: Noua conducere din Herson, Ucraina, plănuiește anexarea zonei la Rusia. Reacțiile autorităților de la Kiev și de la Kremlin

Peskov a mai spus ca acțiunile practice ale Rusiei ca reacție la decizia Finlandei de a adera la NATO vor depinde de cum va avansa infrastructura militară a NATO spre granița cu Rusia. „Totul va depinde de modul în care acest proces de extindere se va materializa în viitor, în ce măsură infrastructura militară (a alianței) se va apropia de frontierele noastre”, a zis el.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că Vladimir Putin vrea să elaboreze o listă de măsuri de consolidare a frontierelor vestice ale Rusiei, ca răspuns la consolidarea flancului estic al NATO. „Finlanda s-a alăturat pașilor neprietenoși care au fost făcuți de UE față de țara noastră”, a spus el. „Acest lucru nu poate decât să provoace regretul nostru”.

Concluzia lui Peskov a fost următoarea: „Extinderea NATO și a infrastructurii militare a alianței mai aproape de granițele noastre nu face ca lumea – și mai ales continentul nostru eurasiatic – să fie mai stabilă și mai sigură. Acest lucru este lipsit de ambiguitate”.

Foto – Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter