Reacția SRI la atacurile hackerilor ruși asupra site-urilor Guvernului și Ministerului Apărării Naționale

De Unica.ro, pe

Serviciul Român de Informații a transmis un mesaj oficial după ce hackerii ruși au atacat site-urile Guvernului și Ministerului Apărării Naționale.

SRI a transmis că atacul cibernetic revendicat de gruparea rusă Killnet s-a produs după ce hackerii au preluat controlul asupra echipamentelor de rețea din afara României și au exploatat vulnerabilități de securitate cibernetică.

„În urma investigațiilor realizate de Centrul Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații, s-a stabilit că atacatorii cibernetici au utilizat echipamente de rețea din afara României”, a arătat SRI.

Totodată, SRI a adăugat: „Atacatorii au preluat controlul asupra echipamentelor în cauză prin exploatarea de vulnerabilități de securitate cibernetică, respectiv a lipsei unor măsuri de securitate cibernetică și le-au utilizat ca vector de atac asupra site-urilor din România.

Citește și: Oamenii din Demîdiv, Ucraina, și-au inundat intenționat satul, pentru a împiedica înaintarea trupelor ruse: „Nimeni nu regretă ceea ce s-a întâmplat aici”

Citește și: Cât de mult vor mai conta diplomele de facultate în viitor, potrivit unui futurolog din Danemarca

Citește și: Ce s-a întâmplat cu profesorul care a cerut poze nud unei eleve: „Credeam că-mi trimiți o poză cu tine goală, că de matematică sunt sătul”

Citește și: Publicația rusă Pravda amenință că România ar putea fi prima țară atacată cu rachetele Kalibr ale Rusiei: „Ar fi într-adevăr un preludiu al celui de-al Treilea Război Mondial”

Potrivit SRI, gruparea Killnet este specializată în atacuri de tip DDOS și a mai lansat asemenea atacuri asupra site-urilor unor instituții din SUA, Estonia, Polonia, Cehia, dar și asupra site-urilor NATO.

Mai mult, reprezentanții SRI au spus că responsabilitatea pentru asigurarea securității cibernetice primare a infrastructurilor afectate nu ține de organizația lor. Însă Centrul Național CYBERINT din cadrul SRI, va colabora cu entitățile responsabile pentru investigarea problemei.

„Cu toate acestea, având în vedere amploarea atacurilor cu impact la adresa securității naționale, Centrul Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații cooperează activ cu entitățile responsabile pentru investigarea atacurilor cibernetice și remedierea efectelor acestora”, arată SRI.

În urma atacurilor hackerilor ruși, nu au fost „afectate date sensibile sau confidențiale”, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, pentru Libertatea.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter