Răspunsul Kremlinului la acuzația Occidentului că va declara oficial război Ucrainei în data de 9 mai

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 06 octombrie 2022, 16:22

Autoritățile din Occident se tem că în data de 9 mai, Rusia va declara oficial război Ucrainei, renunțând la sintagma „operațiune militară specială” pe care au folosit-o până acum.

În data de 9 mai, Rusia sărbătorește victoria Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial, liderii din Occident temându-se ca Vladimir Putin să nu folosească această ocazie drept pretext pentru a declara oficial război Ucrainei.

Până acum, Rusia a denumit acțiunile extrem de violente de invadare din Ucraina drept „operațiune militară specială”, nu război. Politicienii occidentali și unii observatori au speculat că e posibil ca pe 9 mai, Vladimir Putin să emită fie o declarație de război, fie o declarație de victorie asupra Ucrainei, după cum relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat ce părere are despre speculațiile care au circulat în presă pe acest subiect. El a răspuns astfel, conform Libertatea: „Nu există nicio șansă. Este o prostie”. Totodată, Peskov a dezmințit posibilitatea ca în Rusia să aibă loc o mobilizare națională.

Citește și: Experți: prin amenințările continue ale lui Putin față de Occident, liderul rus ar putea să își pregătească poporul de un război cu NATO

Citește și: Mesajul lui Boris Johnson în parlamentul ucrainean: „Ucraina va câştiga, Ucraina va fi liberă”

Citește și: Oligarhul rus care l-a criticat pe Putin a anunțat ruptura completă de Rusia: „Am pierdut totul, dar nu mi-am pierdut sufletul”

Citește și: Jurnalul unei tinere care a supraviețuit o lună în subsolurile din Mariupol: „M-am împăcat cu moartea mea. Ceea ce mă înfricoșează cu adevărat este o viață sub ruși”

În trecut, Putin a folosit discursurile sale de Ziua Victoriei drept o modalitate de a ataca Occidentul și a prezenta puterea armatei post-sovietice a Rusiei. El insistă că războiul din Ucraina este necesar, pentru că, potrivit lui, Statele Unite ale Americii foloseau Ucraina să amenințe Rusia. Totodată, consideră că războiul din Ucraina reprezintă o confruntare inevitabilă cu SUA, pe care o acuză că amenință Rusia prin extinderea alianței militare NATO.

Într-un discurs ținut de Putin în data de 27 aprilie, acesta a spus că orice țară care „creează o amenințare strategică la adresa Rusiei” în timpul războiului pe care l-a pornit în Ucraina se poate aștepta la „lovituri represive” care vor fi „fulgerătoare”.

Yuri Zhukov, profesor asociat la Universitatea din Michigan, a explicat că, prin amenințările continue la adresa Occidentului, Putin caută să își pregătească poporul de un război cu NATO. „În tot acest timp, propaganda internă rusă a subliniat faptul că Rusia nu este în război cu Ucraina, ci cu NATO și cu Occidentul”, a explicat Zhukov. „În spatele fiecărui succes militar ucrainean, în această narațiune, se află un ofițer NATO care le spune ucrainenilor unde, când și asupra cui să tragă”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter