Prim-ministrul Nicolae Ciucă: „Pacea Europei va atârna iarăşi de un fir de aţă”

De Unica.ro, pe

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj emoționant cu prilejul zilei veteranilor de război, vorbind despre ororile prin care trec vecinii din Ucraina.

Nicolae Ciucă a mulțumit, cu această ocazie, veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial. El a făcut referire și la conflictul din Ucraina, spunând că nimeni nu ar fi crezut că la șapte decenii de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, „pacea Europei va atârna iarăși de un fir de ață”.

„Transmit salutul meu şi urările de bine, sănătate şi viaţă lungă celor care ne-au învăţat să preţuim libertatea, supravieţuind cumplitelor orori ale celui de-al Doilea Război Mondial, orori pe care noi, astăzi, cu greu ni le putem imagina”, a transmis prim-ministrul, potrivit Digi24. „Cinstim memoria celor care au pus ţara mai presus de propria viaţă şi aducem un omagiu etern în această zi din Săptămâna Luminată celor care au scris cu sânge istoria recentă a României”.

Ciucă a mai adăugat: „Generaţia noastră are privilegiul de a învăţa aceste lecţii de viaţă direct de la veteranii de război, iar noi, la rândul nostru, vom transmite copiilor şi nepoţilor noştri că libertatea lor de a trăi, de a visa şi de a iubi poartă preţul plătit de înaintaşii noştri, cu libertatea, iubirea, visele şi viaţa lor”.

Citește și: Reacția SRI la atacurile hackerilor ruși asupra site-urilor Guvernului și Ministerului Apărării Naționale

Citește și: O fetiță de șase ani din Ucraina cântă la flaut pe străzi, pentru a strânge bani pentru armată: „Vreau să se întoarcă teferi acasă, după victoria noastră”

Citește și: Oamenii din Demîdiv, Ucraina, și-au inundat intenționat satul, pentru a împiedica înaintarea trupelor ruse: „Nimeni nu regretă ceea ce s-a întâmplat aici”

Citește și: Publicația rusă Pravda amenință că România ar putea fi prima țară atacată cu rachetele Kalibr ale Rusiei: „Ar fi într-adevăr un preludiu al celui de-al Treilea Război Mondial”

Ulterior, prim-ministrul a subliniat că războiul din Ucraina este unul „ilegitim și neprovocat”, trezind în poporul român „suferința bunicilor noștri”. „Cine şi-ar fi închipuit, oare, că la peste şapte decenii de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial pacea Europei va atârna iarăşi de un fir de aţă?” a zis el.

Mai apoi, el a discutat despre importanța de a nu trece cu vederea toate viețile distruse de război: „Am văzut la vecinii noştri cum arată case, blocuri, străzi, parcuri, amintiri, familii, vieţi – toate distruse de gloanţele şi bombele ruseşti. Această ultimă formă a lipsei de umanitate nu poate rămâne nepedepsită. Este datoria morală pe care o avem astăzi nu doar faţă de poporul ucrainean, ci şi faţă de generaţiile viitoare”.

Totodată, Ciucă a spus că solidaritatea necondiționată a partenerilor europeni și NATO, dar și deschiderea cu care românii i-au primit în case pe refugiații din Ucraina, au arătat că „pacea şi umanitatea vor răzbi de fiecare dată în faţa întunericului”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter