Gazele naturale s-au scumpit cu 85% în ultimul an. Cu cât a crescut prețul la alimente

De Unica.ro, pe

Prețul gazelor naturale a crescut cu 85% în anul care a trecut, iar prețul alimentelor a suferit de asemenea creșteri semnificative, potrivit Institutului Național de Statistică.

Cele mai mari scumpiri din ultimul an s-au înregistrat la gaze naturale (85,27%), cartofi (41,84%) și ulei de gătit (38,19%), după cum relatează Agerpres. Comparativ cu luna martie, uleiul s-a scumpit cu 5,6%, iar cartofii cu 4,03%. De asemenea, gazul a înregistrat o creștere de preț de 26,47% în luna aprilie.

Totodată, creșteri mari au fost observate și la făină (26,7%) și mălai (28,12%). Mai mult, în ultimul an, prețurile la combustibil au crescut cu 35,69%, la energia termică cu 22,98% și la energia electrică cu 18,82%, după cum relatează Libertatea.

În cazul energiei electrice, aceasta este cu 28,65% mai scumpă față de luna martie, iar combustibilii și energia termică s-au scumpit cu 1,65% în aprilie. S-au înregistrat și alte scumpiri. Biletele de avion sunt cu 19,38% mai scumpe, serviciile poștale cu 17,5%, iar cele de apă, canal și salubritate cu 17,78%.

Citește și: Ministrul de Externe: felul în care România a gestionat criza refugiaților este un argument că merită să intre în Schengen

Citește și: Demisii în masă în rândul guvernatorilor din Rusia: „Trebuie să lăsăm locul tinerilor”

Citește și: Volodimir Zelenski a lansat o campanie globală de finanțare pentru Ucraina: „Doar împreună avem posibilitatea de a opri războiul şi de a reconstrui ce a distrus Rusia”

Citește și: Ministrul Energiei, despre posibilitatea ca România să renunțe la petrolul rusesc: „Nu se pune problema să ne ia nepregătiţi”

În privința prețurilor la energia electrică și la gazele naturale, INS a menționat că „s-au luat în considerare prevederile OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023”.

Există și câteva vazuri de produse care s-au ieftinit în luna aprilie, prin comparație cu luna martie. De exemplu, fasolea boabe și alte leguminoase s-au ieftinit cu 0,25%, iar citricele și alte fructe au scăzut la preț cu 0,38%.

Per total, prețurile bunurilor alimentare au crescut în luna aprilie. În medie, creșterile al această categorie, comparativ cu martie, sunt de 2,56%. Rata anuală a inflației a crescut în aprilie la 13,76%, de la 10,2% în luna martie, conform datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter