Poveștile ucrainencelor care se întorc în orașele bombardate de ruși: „Dacă se întâmplă ceva cu familia mea, eu de ce să mai trăiesc?”

De Unica.ro, pe

Peste jumătate de milion de ucraineni s-au întors în țara lor, chiar dacă războiul dintre Ucraina și Rusia încă este în plină desfășurare.

Printre refugiații care revin în Ucraina se numără multe femei, care sunt îngrijorate de familiile lăsate în urmă, mai ales persoanele mai în vârstă, după cum relatează The Guardian.

Între 4 și 10 aprilie, 117.129 de persoane au intrat în Ucraina din Polonia, conform datelor oficiale oferite de Poliția de Frontieră poloneză. Cifrele includ atât civili, cât și lucrători umanitari și alți oficiali. Voluntarii de la graniță, din satul polonez Medyka, au spus că au observat o creștere a numărului de persoane care trec frontiera în Ucraina.

Unele femei aleg să se întoarcă în Ucraina, deși pericolul nu a trecut. Printre ele se numără și Ann, o femeie de 50 de ani care a plecat în Olanda atunci când luptele au ajuns aproape de Odesa, orașul-port de la Marea Neagră.

Citește și: Povestea impresionantă a unei adolescente care a evadat din Mariupol: „M-am rugat lui Dumnezeu să mor repede”

Citește și: Un milionar din Ucraina a cerut armatei de la Kiev să îi bombardeze vila, după ce rușii s-au instalat în ea

Citește și: Marcel Ciolacu, despre dezastrul umanitar din Ucraina: „Vreau să lucrăm împreună cu Ucraina și cu toți aliații noștri […] la reconstrucția acestei țări”

Citește și: Apelul unui comandant din Ucraina către Papa Francisc: „Aduceți adevărul în lume, evacuați oamenii și salvați-le viețile din mâinile lui Satana”

A hotărât să se întoarcă o lună mai târziu, în timpul unei discuții la telefon cu fiul ei rămas acasă, acesta fiind panicat de rachetele rusești care zguduiau orașul. „Nu am putut să rezist”, a povestit ea, citată de Libertatea. „Trebuia să ajung acasă”.

Ann a spus că nu este interesată de ce se va întâmpla cu ea, atâta timp cât este alături de familie. „Nu-mi pasă ce se va întâmpla cu mine”, a povestit femeia. Dacă se întâmplă ceva cu familia mea, eu de să mai trăiesc?”. Ea a mai spus: „Am visat că fiul meu mă îmbrățișează și îmi spune: «Te rog, nu mă mai părăsi»”.

Și Tatiana, o femeie de 57 de ani, a hotărât să revină în Ucraina. Ea plecase în Polonia cu nora și nepotul ei, dar a decis să revină în Ucraina, pentru a avea grijă de mama ei și alte persoane în vârstă. Tatiana are și doi fii rămași în Ucraina: unul în Odesa, în vârstă de 27 de ani, altul despre care nu știe nimic de săptămâni întregi, de 34 de ani.

„Este medic în prima linie”, a spus Tatiana. „Nu știu unde este și nu poate suna din cauza problemelor de securitate. Tot ce pot face este să mă rog pentru el în fiecare zi”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter