Povestea asistentei din Ucraina care și-a pierdut picioarele într-o explozie: „Trebuie să trăiesc pentru copiii noștri, pentru familia noastră, asta e cea mai puternică motivație”

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 06 octombrie 2022, 16:23

Oksana Balandian este asistenta medicală din Ucraina care și-a pierdut ambele picioare în urma unei explozii, iar povestea ei este o adevărată lecție de viață.

Ea s-a căsătorit cu iubitul ei și tatăl copiilor săi, Victor, în spitalul din Liov, la o lună după explozia în urma căreia a rămas fără ambele picioare. Le-au fost martori pacienții și cadrele medicale, și au dansat pe o melodie pe care a pus-o cineva în salon, pe un telefon mobil. Într-un interviu pentru Libertatea, ea a vorbit despre cum s-a schimbat viața ei de la explozie.

Oksana Balandian s-a trezit în dimineața zilei de 28 martie pe un pat de spital, cu picioarele amputate și patru degete lipsă la mâna stângă. Cu o zi înainte, o mină antipersonal lăsată de soldații ruși explodase sub ea pe o stradă din Lîsîceansk, oraș aflat în estul Ucrainei, lângă Luhansk. Deși a ajuns în spital în stare critică, după ce pierduse mult sânge, doctorii au reușit să o salveze.

În interviul cu Libertatea, ea a spus ce o motivează în prezent: „Soțul meu e cel mai mare sprijin pentru mine. De la momentul exploziei nu m-a mai lăsat nicio clipă singură. Știu acum că trebuie să trăiesc pentru copiii noștri, pentru familia noastră, asta e cea mai puternică motivație”.

Citește și: Jurnalul unei tinere care a supraviețuit o lună în subsolurile din Mariupol: „M-am împăcat cu moartea mea. Ceea ce mă înfricoșează cu adevărat este o viață sub ruși”

Citește și: Oligarhul rus care l-a criticat pe Putin a anunțat ruptura completă de Rusia: „Am pierdut totul, dar nu mi-am pierdut sufletul”

Citește și: Mesajul lui Boris Johnson în parlamentul ucrainean: „Ucraina va câştiga, Ucraina va fi liberă”

Citește și: Ucraineni care au supraviețuit Holocaustul, trimiși în Germania pentru refugiu: „Vreau să fiu evacuat, dar nu în Germania”

Femeia a spus că este pregătită să se bucure de a doua șansă pe care i-a oferit-o viața. Una dintre specialistele cu care lucrează acum a spus: „Această fată impresionează prin puterea ei. Am crezut că noi suntem cei care trebuie să o învețe cum să trăiască, dar se pare că ea e cea care ne-a dat o lecție”.

În ziua în care viața ei s-a schimbat, Oksana se întorcea împreună cu soțul ei și un prieten de la punctul de desfacere a unui convoi umanitar. Accesul la hrană și medicamente era un lux deja, iar femeiea avea nevoie de hrană pentru copiii săi. Când s-au întors, au ales o scurtătură, un drum pe lângă râu, pe care îl știu dintotdeauna. Oksana mergea puțin mai în față, când a văzut ceva ce semăna cu un proiectil. S-a întors să le spună, când a avut loc explozia. În acel moment, a căzut la pământ și a simțit că nu mai are aer.

Ea a povestit: „Am simțit că am călcat pe ceva și apoi a urmat explozia. Am rămas fără aer și am simțit o durere mare în picioare. Soțul mi-a povestit mai târziu că medicii de la ambulanță n-au avut curaj să coboare și au cerut să aștepte venirea unor specialiști în mine explozive. Nu mai era timp pentru asta și m-a dus în brațe până la ambulanță”.

În prezent, ea face kinetoterapie, făcând exerciții specifice pentru întărirea mușchilor din partea superioară a corpului. Acest lucru o va pregăti pentru protezele care o vor ajuta într-o bună zi să meargă din nou.

Foto – Welt.de

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter