De ce părinții nu reclamă profesorii care le bat copiii: „De teama notelor proaste, închid și părinții ochii. Iar acesta este un abuz prin care școala ține sub control atât părinții, cât și elevii”

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 16 mai 2022, 17:20

În România, mulți părinți aleg să închidă ochii în fața abuzurilor profesorilor, de teama repercusiunilor, după cum subliniază experții.

În cadrul unei dezbateri online organizate de Școala 9, cu tema „Profesorii și disciplina”, mai mulți reprezentanți ai profesorilor, elevilor și părinților au discutat despre situațiile în care profesorii sunt agresivi, oferind posibile soluții.

Andreea Ionescu, fondatoare a Grupului civic „Părinții cer schimbare”, a spus, citată de Libertatea: „În multe situații, școlile nu sunt transparente și mușamalizează situații grave. Aici, nici părinții nu iau suficientă atitudine. De cele mai multe ori, de teama notelor proaste, închid și părinții ochii. Iar acesta este un abuz prin care școala ține sub control atât părinții, cât și elevii”.

Aceasta a vorbit și despre necesitatea unor consecințe mai grave din punct de vedere legal. „Apoi, când vorbim de abuzuri mai grave, este nevoie și de schimbări legislative mai mari, care să intervină în Codul penal”, a subliniat ea. „În opinia mea, un adult care are atracție sexuală față de tineri nu se poate schimba în doi ani. Cea mai mare problemă în România este că noi încă acceptăm abuzul, și atunci când vine vorba de copii, și atunci când vine vorba de femei”.

Citește și: Peste 50% din copiii de 11-13 ani au vizionat pornografie. Ce pot face părinții?

Citește și: Sfaturi pentru a te descurca cu un copil încăpățânat

Citește și: Când ar trebui să îți duci copilul la logoped – care sunt semnele

Citește și: S-a lansat 119, numărul unic de telefon la nivel național pentru abuzurile împotriva copiilor

La dezbatere a fost prezentă și Antoneta-Georgina Bolchiș, secretar de stat în Ministerul Educației, care a adus în discuție și viziunea instituției pe care o reprezintă cu privire la profesorii care comit asemenea abuzuri. Ea a spus că în cazul profesorilor agresivi s-ar putea opta pentru un sistem de evaluare a sănătății lor mintale, ancheta fiind realizată de cadre didactice din afara școlii unde a avut loc abuzul.

„Recomandabil ar fi ca personalul didactic care cercetează abaterea să nu facă parte din colectivul de profesori unde are loc abaterea disciplinară, deoarece relațiile colegiale cordiale nu permit întotdeauna o evaluare coerentă și directă, fără implicații emoționale”, a spus Antoaneta-Georgina Bolchiș.

La rândul său, Cornelia Popa Stavri, secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a afirmat că este necesară o evaluare psihologică atât în momentul angajării, cât și pe parcursul anului școlar.

Aceasta a zis: „Eu aș aborda această problemă din două puncte de vedere: cum se face intrarea în sistemul de învățământ, respectiv cum se face evaluarea stării de sănătate, fizică și psihică a viitorului profesor, și cum se face menținerea și asistența medicală sau evaluarea psihologică pe parcursul carierei didactice, în timpul derulării contractului de muncă”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter