Papa Francisc susține apelul ONU de a stabili un armistițiu în Ucraina de Paște

De Unica.ro, pe

Papa Francisc a anunțat că se alătură apelului Organizației Națiunilor Unite pentru un armistițiu în Ucraina cu prilejul Paștelui ortodox.

„Nimic nu este imposibil pentru Dumnezeu”, arată Vaticanul într-un comunicat de presă, în care anunță că Suveranul Pontif și Sfântul Scaun se alătură apelului Organizației Națiunilor Unite (ONU) de instituire a unui armistițiu cu Ucraina cu prilejul Paștelui ortodox, sărbătorit anul acesta pe 24 aprilie, după cum arată Vatican News.

Mesajul a fost transmis joi, 21 aprilie, invocând protecția lui Dumnezeu, pentru ca „populația prinsă în zonele de război să fie evacuată și pacea să fie restabilită în curând”. Totodată, „celor care conduc națiunile” li se cere „să asculte strigătul poporului pentru pace”.

Apelul Vaticanului a venit în contextul în care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în acord cu Preafericitul Sviatoslav Shevchuk, șeful Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, a cerut un armistițiu de patru zile, de joi până duminică, pe durata Paștelui, potrivit Libertatea.

Citește și: Patriarhul Daniel, mesaj de Paște pentru români: „Să ne rugăm pentru încetarea războiului în Ucraina şi să ajutăm pe refugiaţii ucraineni”

Citește și: Protest împotriva violurilor din Ucraina: 200 de femei din Letonia, cu mâinile legate la spate și vopsea roșie pe corp

Citește și: Poveștile ucrainencelor care se întorc în orașele bombardate de ruși: „Dacă se întâmplă ceva cu familia mea, eu de ce să mai trăiesc?”

Citește și: Rusia amenință Republica Moldova, după ce Maia Sandu a interzis simbolurile rusești în țara ei

Rusia a respins propunerea șefului ONU de a înceta focul pentru evacuarea civililor din Mariupol și pentru livrarea de ajutor umanitar în zonele afectate de război, civilii confruntându-se cu lipsuri mari în materie de apă, hrană și medicamente.

Trimisul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a numit propunerea de încetare a focului drept o „pseudo-menținere a păcii, mincinoase și nesincere”, acuzând Ucraina că pauza ar însemna un „răgaz” de a obține mai multe arme cu care să se apere de invadatorii ruși.

Papa Francisc a îndemnat la un armistițiu în Ucraina și pe 10 aprilie, în ziua în care catolicii au sărbătorit Floriile. Suveranul Pontif a spus atunci: „Lăsați armele! Să-nceapă armistițiul de Paște. Vă cer să vă dezarmați, dar nu pentru a vă reînarma apoi. Vă cer un armistițiu în care să se poarte negocieri reale pentru pace”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter