Șeful ONU a desființat retorica Rusiei, care încă numește războiul „operațiune specială”: „Nu există trupe ucrainene pe teritoriul Federației Ruse, dar există trupe ruse pe teritoriul Ucrainei”

De Unica.ro, pe

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a desființat modul în care Rusia numește războiul „operațiunea specială”.

Antonio Guterres a spus că ce se întâmplă în Ucraina este o invazie, nu o operațiune specială. El a făcut această declarație în cadrul unei discuții avute la Moscova cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Potrivit Federației Ruse, avem de-a face cu o operațiune specială, cu obiectivele deja anunțate”, a spus Guterres, citat de Digi24. „Potrivit Națiunilor Unite, în conformitate cu rezoluțiile adoptate de Adunarea Generală, invazia rusă din Ucraina constituie o încălcare a integrității sale teritoriale și o încălcare a Cartei ONU”.

Guterres a spus că realitatea incontestabilă este că Rusia are trupe armate în Ucraina, nu invers. „Există un aspect care este foarte clar și evident, pe care nu-l poate schimba niciun argument”, a precizat el. „Nu există trupe ucrainene pe teritoriul Federației Ruse, dar există trupe ruse pe teritoriul Ucrainei”.

Citește și: China, răspuns la amenințările Rusiei: „Nimeni nu vrea să vadă izbucnirea unui al Treilea Război Mondial”

Citește și: Zeci de țări se reunesc marți în Germania, pentru a ajuta armata Ucrainei: „Pot câştiga dacă au echipamente bune”

Citește și: Șeful IMAS Chișinău, despre opiniile moldovenilor cu privire la război: „Este dureros să vezi că atât de mulți moldoveni consideră justificat ceea ce face Rusia în Ucraina”

Citește și: Cetățenii din Bulgaria, îndemnați să își doneze salariul pe o lună către Ucraina

Serghei Lavrov a spus, ca răspuns, că rezoluția ONU care condamnă invazia rusă din Ucraina a fost adoptată după presiuni din partea Statelor Unite ale Americii. „Nu a fost o rezoluție adoptată prin consens, multe țări s-au plâns că au fost obligate de SUA, care au hărțuit ambasadorii și i-au presat să voteze rezoluția, au amenințat că se vor folosi de situația copiilor diplomaților, aflați în universități americane sau de conturi deschise la bănci americane”, a precizat el.

În timpul conferinței de presă, Serghei Lavrov a căutat să ocolească acuzațiile referitoare la invazie și la crimele de război comise de armata rusă în Ucraina, în pofida nenumăratelor dovezi care există în acest sens.

Lavrov a vorbit și despre posibilitatea ca Rusia să escaladeze conflictul din Ucraina prin utilizarea de arme nucleare: „Riscurile sunt acum considerabile. Nu aș vrea să ridic aceste riscuri în mod artificial. Mulți ar dori asta. Pericolul este grav, este real. Nu trebuie să-l subestimăm”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter