Avertisment al oficialilor de la Bratislava: „Dacă Ucraina pică, Slovacia este următoarea”

De Unica.ro, pe

Premierul slovac Eduard Heger a spus miercuri că țara lui va fi următoarea țintă dacă Rusia va câștiga războiul din Ucraina.

Eduard Heger se teme că țara sa va fi și ea lovită de Rusia în cazul în care Ucraina nu iese învingătoare din război. El a criticat membrii Uniunii Europene care nu acceptă să reducă dependența de sursele de energie din Rusia. Acesta a făcut declarațiile în cadrul întâlnirii cu oameni de afaceri prezenți la Forumul Economic Mondial de la Davos, după cum relatează CNN.

„Dacă Ucraina pică, Slovacia este următoarea”, a spus Eduard Heger. „Trebuie să câștige”. Totodată, acesta a cerut liderilor din Uniunea Europeană să „oprească compromisurile din relația cu Rusia, criticând acele state care în continuare dependente de energia rusească.

Acesta a povestit: „Ne-am vândut practic valorile pentru gaz și petrol ieftin pentru prea mult timp. Căderea la compromisuri cu Putin a cauzat războiul din Ucraina, un război agresiv în care mor oameni”.

Citește și: Joe Biden, mesaj dur: „Putin încearcă să stingă o cultură. El nici măcar nu mai vizează ținte militare, ci elimină fiecare școală, fiecare biserică”

Citește și: Rusia ar vrea să creeze un coridor umanitar pentru a permite navelor cu alimente să iasă din Ucraina

Citește și: Șefa Russia Today: „Fie vom câștiga noi, fie se va termina rău pentru toată omenirea”

Citește și: Zelenski, declarații noi despre război: „Este un moment de cotitură. Nu dați agresorului impresia că lumea nu va reacționa pentru a apăra libertatea”

Totodată, oficialul slovac a transmis celor prezenți la Forumul de la Davos că ucrainenii „își varsă sângele lor pentru valorile noastre, pentru ca noi să nu mai facem asta”. Acesta a apelat la Uniunea Europeană să lucreze cu Ucraina și Balcanii de Vest pentru a realiza „reguli standardizate pentru accederea lor în blocul comunitar”.

În ultimii ani, Ucraina și-a întărit relațiile economice și politice cu Uniunea Europeană. Mai mult, în aprilie, Kievul a înaintat chestionarul pentru a primi statutul de candidat. Și alte state din Balcanii de vest și-au manifestat dorința de a adera.

De regulă, procesul de aderare durează câțiva ani, fiind mai multe criterii stricte ce trebuie îndeplinite. Premierul olandez Mark Rutte a zis în acest sens: „Nu există un asemenea lucru ca aderare în procedură rapidă, nu există asemenea lucru”. La rândul său, ministrul francez pentru afaceri europene Clement Beaun a zis că Ucraina nu va adera la UE mai devreme de 15 sau 20 de ani.

Foto – 122rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter