Ministrul Energiei, despre posibilitatea ca România să renunțe la petrolul rusesc: „Nu se pune problema să ne ia nepregătiţi”

De Unica.ro, pe

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că România susține propunerea Comisiei Europene de a interzice importul de petrol din Rusia.

Ministrul Energiei a spus că România, ca stat membru al Uniunii Europene, susține interzicerea importului de petrol din Rusia, inițiativă propusă de Comisia Europeană. Tot el a zis că mișcarea nu va afecta România.

„Se discută de foarte mult timp despre acest lucru”, a zis Virgil Popescu, la un briefing de presă de la Palatul Victoria, potrivit news.ro. „Noi am discutat cu rafinăriile despre această posibilitate. Aţi văzut că cei de la OMV Petrom iau în calcul achiziţionarea de petrol din alte surse. E vorba de produsele petroliere, benzină şi motorină. România e solidară, e stat membru. Aţi văzut decizia Comisiei Europene. Nu se pune problema să ne ia nepregătiţi”.

Virgil Popescu a mai spus că România produce 30% din țițeiul pe care îl consumă. Importul de 70% este format din 30% țiței rusesc. Întrebat dacă va exista o creștere a prețului gazului pentru români, Virgil Popescu a spus, conform Libertatea, că „aţi observat că Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă în urmă cu o lună şi jumătate, preţul este la un preţ fix de 150 lei pe MW”.

Citește și: Răspunsul Kremlinului la acuzația Occidentului că va declara oficial război Ucrainei în data de 9 mai

Citește și: Oligarhul rus care l-a criticat pe Putin a anunțat ruptura completă de Rusia: „Am pierdut totul, dar nu mi-am pierdut sufletul”

Citește și: Cine este românul bănuit că i-a ajutat pe hackerii ruși în atacurile cibernetice împotriva României

Citește și: Mesajul lui Boris Johnson în parlamentul ucrainean: „Ucraina va câştiga, Ucraina va fi liberă”

Acesta a adăugat: „Deci, nu vedem să se reflecte în facturile românilor. În acest moment, România produce mai mult gaz decât consumă, deci nu avem nicio ameninţare pe termen scurt. Noi lucrăm la reducerea dependenţei de gazul Rusiei din luna noiembrie a anului trecut. Deci lăsaţi-ne să finalizăm”.

În data de 3 martie, președintele Klaus Iohannis a declarat, după întâlnirea cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că „dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată”, în condițiile în care România importă din Rusia aproximativ 20% din necesarul său de gaz.

În prezent, Rusia continuă să fie cel mai mare furnizor de petrol al Europei, cu aproximativ 25% din necesar. Mai mult, circa 40% din importurile de gaze naturale din Europa provin din Rusia.

Foto –

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter