Mesajul lui Boris Johnson în parlamentul ucrainean: „Ucraina va câştiga, Ucraina va fi liberă”

De Unica.ro, pe

Premierul britanic Boris Johnson s-a adresat parlamentului ucrainean într-un discurs prin videoconferință, spunând că Ucraina va câștiga răzoiul pornit de Rusia.

În discurs, Boris Johnson a spus că Marea Britanie va acorda Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de 300 de milioane de lire sterline, care va include radare, drone și sisteme de război electronic, după cum relatează Reuters.

„Vom continua să ajutăm Ucraina (…) cu arme, financiar şi umanitar, până ne vom atinge obiectivul pe termen lung care trebuie să fie întărirea Ucrainei astfel ca nimeni să nu mai îndrăznească să vă atace”, a transmis premierul britanic, citat de Digi24.

Până acum, Londra a trimis către Kiev ajutoare militare în valoare de 450 de milioane de lire sterline, constând în rachete atitanc ușoare. Autoritățile britanice au promis că vor livra către Ucraina și vehicule blindate, rachete antinavă și sisteme de apărare antiaeriană.

Premierul britanic a spus că, prin felul în care luptă cu Rusia, Ucraina a reușit să arunce „în aer mitul invincibilității lui Putin”. El și-a exprimat încrederea că Ucraina va ieși învingătoare, spunând: „Am un mesaj pentru voi: Ucraina va câştiga, Ucraina va fi liberă”.

Citește și: Cancelarul german Olaf Scholz: „Nimeni nu poate presupune că preşedintele şi guvernul rus nu vor încălca şi în alte ocazii dreptul internaţional prin violenţă”

Citește și: Cine este românul bănuit că i-a ajutat pe hackerii ruși în atacurile cibernetice împotriva României

Citește și: Cât cer rușii pe viața unui ucrainean răpit: „Totul este în regulă cu el, dar îl vom preda pentru 20.000 de dolari”

Citește și: Experți: prin amenințările continue ale lui Putin față de Occident, liderul rus ar putea să își pregătească poporul de un război cu NATO

Totodată, Boris Johnson a discutat și despre lipsa vitezei de reacție în rândul autorităților din Occident. El a precizat că occidentalii au fost „prea lenți în a sesiza ce se întâmplă” și că nu se mai poate repeta „această eroare”.

Mai mult, Johnson a recunoscut, într-un interviu acordat postului ITV, că Marea Britanie ar fi putut reacționa mai rapid pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni, prin comparație cu alte state europene. El a menționat că „până acum au fost emise 86.000 de vize şi 27.000 [de ucraineni] sunt deja aici, este o cifră importantă şi în creştere”, adăugând apoi: „Am fi putut face acest lucru mai rapid? Da, poate că am fi putut”.

Când a fost întrebat de ce nu le oferă ucrainenilor posibilitatea de a intra în țara sa fără vize, Johnson a spus că, în vreme de război, „sistemul trebuie protejat de cei care ar putea abuza de el”, dând drept exemplu persoanele care ar putea pretinde că sunt refugiate, deși nu sunt.

Foto – YouTube

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter