Oficial separatist din Ucraina: luptătorii de la Azovstal care s-au predat Rusiei ar putea risca pedeapsa cu moartea

De Unica.ro, pe

Sute de luptători de la Azovstal se află în custodia Rusiei de la mijlocul lunii mai, când li s-a ordonat să se predea după aproape 80 de zile de luptă.

De la acel moment, puține lucruri se știu despre soarta soldaților ucraineni. Forțele separatiste și oficialii ruși vorbesc însă despre condamnarea acestora la închisoare, dar și despre pedeapsa cu moartea.

Rudele luptătorilor au spus că nu au primit vroe veste cu privire la locația acestora, după cum relatează Reuters. Luni, Yuri Sirovatko, ministrul justiției al autoproclamatei Republici Populare Donețk din estul Ucrainei, a spus că soldații ucraineni capturați de forțele ruse după asediul asupra uzinei Azovstal ar putea primi pedeapsa cu moartea.

Sirovatko a spus, potrivit Libertatea: „Instanța va lua o decizie în privința lor. Pentru astfel de infracțiuni avem cea mai mare formă de pedeapsă din Republica Populară Donețk – pedeapsa cu moartea. Toți prizonierii de război se află pe teritoriul Republicii Populare Donețk”. El a spus că ar fi vorba de 2.300 de soldați de la uzina Azovstal.

Citește și: Programul guvernamental „Sprijin pentru România” începe pe 1 iunie. La cine ajung tichetele de 250 de lei

Citește și: Imagini de coșmar într-un parc din București. Ce s-a găsit lângă locurile de joacă pentru copii

Citește și: Consilierul lui Zelenski, despre posibilitatea ca Ucraina să cedeze pământ Rusiei: „Duceți-vă naibii, nenorociților, cu sugestiile voastre”

Citește și: Volodimir Zelenski, despre Vladimir Putin: „Mi se pare că trăiește în lumea lui virtuală, fără să-și dea seama că Ucraina nu pleacă nicăieri”

Rudele soldaților au spus că au format un Consiliu al Soțiilor și al Mamelor, cu scopul de a se asigura că luptătorii sunt tratați în conformitate cu Convenția de la Geneva în ceea ce privește prizonierii de război.

„Ni s-a cerut să rămânem tăcute pentru a nu înrăutăți lucrurile”, a povestit Tetiana Horko, sora comandantului Serhii Horko, într-o conferință de presă. „Dar nu trebuie să credem că povestea eroilor Azovstal s-a încheiat. Au nevoie de sprijin, trebuie să fie aduși acasă”.

La rândul ei, Natalia Zarytska, soția unui alt soldat al regimentului Azov, a spus că a fost contactată de Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR), care a ajutat la supravegherea evacuărilor în masă.

Zarytska a povestit: „„Am fost informat că s-a înregistrat că a părăsit uzina Azovstal, dar nu am primit răspuns la niciuna dintre întrebările mele – dacă este încă în viață, în ce stare se află, unde au fost duși”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter