Klaus Iohannis, la Summitul B9: „Riscurile de securitate la adresa României și în regiunea Mării Negre sunt în creștere”

De Unica.ro, pe

La Summitul B9, Klaus Iohannis a vorbit despre riscurile de securitate la adresa României și în regiunea Mării Negre, dar nu numai.

La București au venit și președinții Estoniei, Ungariei, Lituaniei, Letoniei şi Bulgariei. Totodată, președintele SUA Joe Biden a transmis un mesaj prin care asigură că Statele Unite „se angajează să apere flancul estic al NATO, să consolideze securitatea energetică a regiunii și să lucreze împreună pentru a sprijini Ucraina”.

„Începând cu 24 februarie, suntem nevoiți să gestionăm o situație de securitate complet nouă în regiune”, a zis Klaus Iohannis, conform Digi24. „Traversăm un moment crucial pentru regiunea euroatlantică și, în mod special pentru noi, statele membre NATO de pe Flancul Estic”.

Klaus Iohannis a condamnat acțiunile agresive ale Rusiei asupra Ucrainei în discursul său: „România este aliatul NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, dar cu toții împărtășim evaluarea gravității amenințărilor la adresa securității spațiului euroatlantic, ca o consecință a războiului de agresiune ilegal și imoral lansat de Rusia împotriva Ucrainei”.

Citește și: Istoric american: „Din punct de vedere istoric, o victorie ucraineană asupra Rusiei nu ar fi surprinzătoare.”

Citește și: Ce mesaj au lăsat soldații ruși pe tablă după ce au distrus și jefuit o școală: „Copii, ne pare rău pentru asemenea mizerie”

Citește și: Povestea bărbatului obligat de fosta soție să plătească pentru toate muncile casnice făcute de aceasta în timpul căsniciei

Citește și: Viața în Donbas, prima linie a frontului din Ucraina: „De ce m-a pedepsit Dumnezeu să mă nasc aici?”

Președintele României a mai atras atenția asupra faptului că solidaritatea, dialogul și cooperarea stau la baza forței comune, și a amintit de Summitul NATO care va urma la Madrid. „La finalul acestei luni vom adopta, la Summitul NATO de la Madrid, decizii cu un impact major pentru securitatea noastră actuală și viitoare”, a zis președintele român, adăugând că NATO va stabili la summit „o viziune pe termen lung prin intermediul Noului Concept Strategic”.

Liderul român a mai spus: „Deoarece riscurile de securitate la adresa României și în regiunea Mării Negre sunt în creștere, consolidarea posturii NATO pe întreg Flancul Estic, de o manieră unitară și echilibrată, în special în zona sudică a Flancului Estic, devine cu atât mai urgentă și crucială. Îmi exprim încrederea că unitatea și abordarea comună la nivelul B9 vor facilita negocierile în desfășurare la nivel aliat, precum și procesul decizional al NATO. Avem responsabilitatea de a asigura securitatea pentru cetățenii noștri, răspunzând la amenințările reale generate de Rusia”.

Agenda reuniunii summitului B9 are în vedere pregătirea celor mai importante decizii ale Summitului NATO, care se va desfășura între 28 și 30 iunie la Madrid.

Foto – Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter