Klaus Iohannis: „Republica Moldova are nevoie de asistență financiară directă substanțială

Klaus Iohannis a vorbit despre război și cum afectează acesta România și Republica Moldoba, în cadrul unei declarații de presă comune cu omologul său din Lituania, Gitanas Nausėda.

Președintele Lituaniei se află în vizită la București, prilej cu care Klaus Iohannis i-a mulțumit pentru susținere. „Am mulțumit domnului președinte pentru susținerea constantă a Lituaniei pentru obiectivele strategice ale României, precum aderarea la spațiul Schengen, respectiv la OCDE”, a spus Iohannis, conform Digi24. „Schimburile comerciale bilaterale sunt în creștere, avem potențial și trebuie să facem eforturi suplimentare, inclusiv din perspectiva investițiilor reciproce”.

Iohannis a precizat că războiul declanșat de Rusia în Ucraina „a generat cea mai gravă criză de securitate din ultimele decenii, cu implicații multiple”. El a amintit că țara noastră sprijină anchetarea crimelor de război comise de ruși.

„Am discutat modalitățile concrete în care putem sprijini, cât mai eficient, refugiații care au fugit din calea războiului, evidențiind eforturile complexe ale României, inclusiv hub-ul umanitar de la Suceava”, a spus președintele României. „Am reiterat de asemenea faptul că România sprijină o anchetă amănunțită a Curții Penale Internaționale cu privire la toate crimele de război comise de trupele ruse”.

Citește și: Cadavrele unor copile de mai puțin 14 ani, dezbrăcate și agățate în copaci, în Ucraina: „Abia atunci am înțeles că e mai rău decât mi-am imaginat”

Citește și: Președintele Belarusului, despre posibilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare: „Este inacceptabil, ar face pământul să sară de pe orbită cine ştie unde”

Citește și: Volodimir Zelenski a lansat o campanie globală de finanțare pentru Ucraina: „Doar împreună avem posibilitatea de a opri războiul şi de a reconstrui ce a distrus Rusia”

Citește și: Jurnalul unui copil de opt ani din Ucraina: „Mi-au murit cei doi câini, bunica Halia și iubitul meu oraș Mariupol”

Totodată, a discutat și despre negocierile dintre Rusia și Ucraina, spunând: „În ceea ce privește negocierile dintre Ucraina și Rusia, acestea ar trebui să aibă ca rezultat restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, singura variantă acceptabilă fiind o soluție conformă dreptului internațional și intereselor de securitate euroatlantică”.

În completare, președintele României a ținut să menționeze că țara noastră susține „consolidarea ansamblului de sancțiuni adoptate la adresa Rusiei”, pledând pentru „continuarea coordonării cu partenerii și aliații noștri, în această direcție”.

Iohannis a adus aminte și de situația Republicii Moldova, care se confruntă cu tensiuni puternice din cauza războiului. El a amintit că vecinii României de peste Prut au nevoie de ajutor. „Am evidențiat, totodată, în cadrul discuțiilor noastre, faptul că Republica Moldova are nevoie de asistență financiară directă substanțială, atât pentru gestionarea afluxului de refugiați cu care se confruntă, cât și pentru a-și consolida securitatea energetică, finanțele publice și pentru a implementa reformele ambițioase pe care le-a asumat”, a zis președintele.

Foto – Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter