Klaus Iohannis, după întâlnirea cu premierul Belgiei: „Rusia este principala amenințare la adresa securității NATO”

De Unica.ro, pe

Klaus Iohannis a avut marți o întâlnire la Cotroceni, cu prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo.

Klaus Iohannis l-a primit marți la Cotroceni pe Alexander De Croo. Acesta din urmă efectuează o vizită în România, miercuri urmând să meargă alături de președintele țării noastre și de premierul Nicolae Ciucă la Baza 57 Aeriană, de la „Mihail Kogălniceanu”.

Liderul român a spus că trebuie accelerată consolidarea echilibrată, pe termen lung, a posturii de apărare și descurajare a NATO pe întregul Flanc Estic, ca răspuns la agresiunile Rusiei împotriva Ucrainei. El a explicat că este nevoie de o apărare unitară, în special la Marea Neagră.

„Această vizită reflectă solidaritatea europeană și aliată într-un moment în care situația de securitate este profund afectată de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei”, a spus Iohannis, potrivit Digi24.

Citește și: Vladimir Putin, justificări noi pentru războiul pe care l-a pornit: „Ajutăm și salvăm oameni […]. Este clar că nu am avut de ales”

Citește și: Amenințare pentru mediul înconjurător din România: „În doi ani noi intrăm în colaps cu depozitarea deşeurilor”

Citește și: Președintele Consiliului Județean Hunedoara s-a dat drept pacient la Urgențe, după mai multe reclamații. Cum l-a tratat personalul medical

Citește și: Ce măsuri cuprinde pachetul „Sprijin pentru România”: vouchere, tichete de masă cu valoare mai mare, amânarea ratelor

El a mai adăugat: „Pe aceeași linie a solidarității și unității se înscrie, de altfel, și prezența la Constanța a contingentului belgian desfășurat în cadrul Forței de Răspuns a NATO, alături de alte forțe aliate. Această contribuție este parte a măsurilor NATO de consolidare a posturii de descurajare și apărare și a securității Flancului Estic al Alianței”.

Președintele României a vorbit și despre criza umanitară stânită de războiul din Ucraina, și despre răspunsul românilor la această criză. „În contextul crizei umanitare provocate de agresiunea armată a Federației Ruse, am evidențiat demersurile complexe ale României în sprijinul celor peste 720.000 de refugiați ucraineni care au trecut până acum granița în țara noastră”, a zis el. „De asemenea, am prezentat rezultatele foarte bune ale activității hub-ului de la Suceava, prin care asistența umanitară internațională este transferată în Ucraina”.

Iohannis a amintit că este nevoie ca NATO să dezvolte un nou concept strategic, care să „reconfirme apărarea colectivă ca sarcină fundamentală prioritară a Alianței și să menționeze explicit că Rusia este principala amenințare la adresa securității NATO”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter