Comisia Pulitzer, premii pentru jurnaliștii ucraineni: „Au perseverat să ofere o imagine exactă a unei realități teribile, aducând onoare Ucrainei și jurnaliștilor din întreaga lume”

De Unica.ro, pe

Jurnaliștii ucraineni au primit un premiu special Pulitzer pentru curajul cu care au relatat despre invadarea țării lor de către Rusia.

Pulitzer, asociația celor mai prestigioase premii ale presei americane, a hotărât să ofere un premiu special jurnaliștilor ucraineni, conform The Guardian. În Ucraina, cel puțin șapte jurnaliști au murit de la începutul invaziei armatei ruse, din data de 24 februarie, potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor.

Reporterii au primit o mențiune specială în cadrul unei ceremonii care a avut loc luni, la New York. „Comisia premiului Pulitzer este încântată să acorde o mențiune specială jurnaliștilor din Ucraina pentru curajul, rezistența și angajamentul lor față de reportajele veridice în timpul invaziei nemiloase a țării lor de către Vladimir Putin și războiului său de propagandă în Rusia”, a explicat Marjorie Miller, reprezentanta Premiului Pulitzer.

Miller a mai adăugat apoi, citată de Libertatea: „În pofida bombardamentelor, răpirilor, ocupației și chiar morților în rândurile lor, (jurnaliştii ucraineni) au perseverat să ofere o imagine exactă a unei realități teribile, aducând onoare Ucrainei și jurnaliştilor din întreaga lume”.

Citește și: Liderul separatist din Donețk vrea să transforme Mariupolul într-o stațiune: „Rusia este aici pentru totdeauna”

Citește și: Vladimir Putin, semne de slăbiciune la parada militară: și-a acoperit picioarele cu o pătură. „Există motive să ne îngrijorăm pentru el”

Citește și: Comisarul pentru Drepturile Omului în Ucraina: „Copiii au fost violați în fața părinților și părinții în fața copiilor lor”

Citește și: Un bunic ucrainean care și-a pierdut soția, fiul și fiica în război, rămas să aibă grijă de nepotul rănit: „Rușii sunt o armată barbară. Sunt sute de familii în situația asta. Pentru ce?”

Printre jurnaliștii ucraineni care au murit în războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei se numără și Vira Hyrych, un reporter de la Radio Liberty, care a murit după ce o rachetă a armatei ruse a lovit blocul în care locuia Kiev, în data de 29 aprilie.

Totodată, un alt caz tragic este cel al lui Oleksandr Makhov, un reporter de televiziune ucrainean care s-a alăturat forțelor armate ale țării. El a fost ucis în data de 4 mai, în timp ce lupta cu forțele ruse în orașul Izyum, în zona de nord-est a acestuia.

Nu este prima dată când asociația celor mai prestigioase premii ale presei americane oferă o astfel de mențiune specială. În anul 2021, Pulitzer a oferit o mențiune specială reporterilor din Afganistan care au relatat despre impactul pe care anii de război l-au avut asupra țării, dar și a locuitorilor săi.

Foto – Oleksandr Makhov (Twitter/Ukrainian Sunflower 🌻 Slava Ukraini🇺🇦)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter