Iohannis, după întâlnirea față în față cu Zelenski: „Fac un nou apel ferm ca toți rușii responsabili să fie trași la răspundere de justiția penală internațională”

De Unica.ro, pe

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit față în față cu Volodimir Zelenski, liderul Ucrainei, la Kiev.

Klaus Iohannis s-a întâlnit la Kiev cu Volodimir Zelenski, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi. Cei patru lideri europeni ajunși în Ucraina au mers și la Irpin, un oraș din apropierea Kievului care a fost distrus de atacurile rușilor.

Cu această ocazie, Klaus Iohannis a făcut un alt apel ca militarii ruși vinovați de crimele odioase din Ucraina să fie aduși în fața justiției internaționale. „Nu există cuvinte să descrii tragedia inimaginabilă și distrugerile îngrozitoare pe care le-am văzut astăzi în Irpin”, a scris el pe Twitter.

Președintele român și-a continuat mesajul astfel: „Fac un nou apel ferm ca toți rușii responsabili să fie trași la răspundere de justiția penală internațională, pe care România o susține pe deplin”.

Citește și: Istoric american: „Din punct de vedere istoric, o victorie ucraineană asupra Rusiei nu ar fi surprinzătoare.”

Citește și: Emmanuel Macron: „Pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze, trebuie să negociem”

Citește și: Papa Francisc: „Pentru mine, al Treilea Război Mondial a fost declarat”

Citește și: Klaus Iohannis, la Summitul B9: „Riscurile de securitate la adresa României și în regiunea Mării Negre sunt în creștere”

Oleksi Cernișov, ministrul ucrainean pentru Dezvoltare, a arătat liderilor europeni mașinile în care rușii au ucis femei și copii care fugeau din calea războiului. El le-a mai spus că peste 12.000 de blocuri de locuințe au fost distruse de la începutul războiului pornit de Rusia.

Cernișov a zis, potrivit Digi24: „Rușii ținteau aceste mașini, avem imagini cu aceste mașini, erau familii întregi în ele, rușii au tras în aceste mașini, familii, femei, copii, nu era niciun bărbat în ele. Doar omorau cu bună știință oamenii din aceste mașini. Nu prezentau niciun fel de risc din punct de vedere militar, oamenii doar încercau să fugă, să scape din Irpin și i-au omorât în mașinile lor. Nu sunt orice fel de mașini, acestea sunt chiar mașinile în care au fost uciși. Vedeți că mașinile sunt arse”.

Subiectul discuțiilor dintre Zelenski și conducătorii europeni este reprezentat de sprijinul oferit Ucrainei pentru a face față războiului, precum și eforturile de reconstrucție necesare odată ce războiul se va fi încheiat.

Foto – Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter