Inflația a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 18 ani

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 22 februarie 2023, 14:15

Rata inflației a urcat în martie la 10,15%, potrivit datelor publicate marți, 12 aprilie, de Institutul Național de Statistică.

Este cea mai mare valoare din ultimii 18 ani. În 2004, rata inflației a fost de 11,9%. Ministrul PSD al finanțelor, Adrian Câciu, a spus în trecut că nu vom avea o inflație de două cire în luna martie, însă datele oficiale l-au contrazis.

Fostul președinte al PNL, Florin Cîțu, aflat în Senat, a vorbit despre situația actuală, citat fiind de News.ro. „Am spus că mie îmi este teamă să ajungem la inflaţie de peste două procente, pentru că va fi foarte greu să corectezi această inflaţie”.

„Estimările Băncii Centrale arătau că la finalul anului eram undeva la zece la sută”, a mai zis el. „Costurile de a reduce această inflaţie vor fi mari, de aceea trebuiau să fie măsuri mai devreme. Cu cât întârzie aceste măsuri de a reduce inflaţia şi de a corecta echilibrul macroeconomic, cu atât aceste măsuri vor fi mai dure în viitor”.

Citește și: Florin Cîțu, despre o posibilă criză economică în România: „Nu mai poate fi evitată acum. Este prea târziu”

Citește și: Klaus Iohannis, după întâlnirea cu premierul Belgiei: „Rusia este principala amenințare la adresa securității NATO”

Citește și: Amenințare pentru mediul înconjurător din România: „În doi ani noi intrăm în colaps cu depozitarea deşeurilor”

Citește și: Președintele Consiliului Județean Hunedoara s-a dat drept pacient la Urgențe, după mai multe reclamații. Cum l-a tratat personalul medical

Totodată, Cîțu a spus că va propune mai multe măsuri în Biroul Executiv al PNL, nu în fața presei: „Ce vreţi, să fiu dat afară din partid? O să le spun opinia mea de economist în BEx-ul PNL, unde o să propun şi măsuri, am propus nişte măsuri, nu au fost acceptate, văd că acelea vehiculate de PSD au fost deja acceptate”.

Recent, Cîțu a vorbit și despre o posibilă criză economică a României. „Această prăbușire a economiei nu mai poate fi evitată acum”, a zis el în urmă cu mai puțin de o săptămână, citat de Digi24. „Este prea târziu”.

Cîțu a scris atunci pe Facbeook: „Economia României va avea o creștere economică aproape de zero anul acesta. Bugetul este construit pe o creștere economică de 4.6%. Cu o probabiliate destul de mare vom intra într-o criză economică severă”.

Foto – 123rf.com

Vezi şi ce este PIB-ul unei țări şi cum se calculează, precum şi ce este inflația și cum se calculează aceasta!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter