Moment istoric: Finlanda a anunțat că va adera la NATO

De Unica.ro, pe

Finlanda a decis să adere la NATO, potrivit președintelui și prim-ministrului țării nordice, care au făcut o declarație comună.

Într-o evoluție majoră pentru securitatea europeană după ce Ucraina a fost invadată de Rusia, Finlanda a decis să adere la NATO, potrivit Financial Times. Președintele Sauli Niinistö și prim-ministrul Sanna Marin au declarat împreună că Finalnda „trebuie să solicite” aderarea la NATO în câteva zile.

În declarația comună, președintele și prim-ministrul Finlandei au spus că decizia va duce la consolidarea securității Finlandei, dar și a alianței: „Aderarea la NATO ar întări securitatea Finlandei. Ca membru al NATO, Finlanda va consolida întreaga alianță de apărare”. Totodată, când Niinistö a fost întrebat ce mesaj are pentru Rusia, el a zis: „Răspunsul meu ar fi: tu ai provocat asta. Uită-te în oglindă”.

Războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei, o altă țară care nu face parte din NATO, a făcut autoritățile Finlandei și Suediei să reconsidere ideea de a adera la NATO. Astfel, în ambele țări a apărut un sentiment puternic de sprijin pentru aderarea și apartenența la această alianță de securitate.

Membrii social-democrați ai premierului Marin vor anunța hotărârea sâmbătă, iar duminică se va lue decizia comună a guvernului de coaliție, care este format din cinci partie. „Sperăm că pașii la nivel național încă necesari pentru a lua această decizie vor fi luați rapid în următoarele câteva zile”, au explicat Niinistö și Marin.

Citește și: Klaus Iohannis, despre inflația din România: „Dacă românii caută pe cineva vinovat este ușor de identificat, se numește Putin și Federația Rusă”

Citește și: Volodimir Zelenski, despre negocierile dintre Ucraina și Rusia: „Cu fiecare nouă atrocitate, dispare dorința și posibilitatea de a negocia”

Citește și: Povestea băiețelului de 11 ani din Ucraina care își îngrijește mama și sora, după ce acestea au rămas fără picioare în timpul unui atac: „Stă în salon 24 de ore din 24”

Citește și: Noua conducere din Herson, Ucraina, plănuiește anexarea zonei la Rusia. Reacțiile autorităților de la Kiev și de la Kremlin

În cazul Suediei, social-democrații vor decide duminică dacă țara se va alătura sau nu NATO. Cererile oficiale ale Finlandei și Suediei sunt așteptate săptămâna viitoare. De-a lungul anilor, în Finlanda sprijinul pentru aderarea la NATO a oscilat între 20% și 30%. Însă cel mai recent sondaj arată că 76% dintre finlandezi sunt de acord, în timp ce 12% se opun ideii.

Aderarea Finlandei ar duce la dublarea graniței dintre NATO și Rusia, mulțumită frontierei sale de 1.340 de kilometri. Mai mult, ar aduce în cadrul alianței o armată cu un nivel ridicat de pregătire, conform Libertatea.

Ultima țară care a aderat la NATO a fost Macedonia de Nord, având cel mai lung proces de aderare. Un oficial NATO a spus că lucrurile vor sta diferit în cazul Finlandei și Suediei. El a zis, citat de Financial Times: „Nu am fost într-o criză de securitate extremă în regiunea euro-atlantică așa cum ne aflăm acum. Acestea nu sunt vremuri normale”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter