Civilii finlandezi se antrenează intens, pentru a fi pregătiți în cazul unui război: „Vor să se asigure că sunt pregătiţi pentru ce este mai rău”

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 18 aprilie 2022, 17:41

În Finlanda, mii de civili s-au înscris în diverse grupuri de instruire militară, după ce Rusia a invadat Ucraina.

După ce a izbucnit războiul din Ucraina, mii de finlandezi s-au înscris în asociații de instruire, cu scopul de a-și îmbunătăți abilitățile militare sau a învăța altele noi. Creșterea s-a înregistrat în contextul în care Finlanda este foarte apropiată din punct de vedere geografic de Rusia.

Totodată, pentru prima dată în istoria Finlandei, majoritatea oamenilor de acolo sunt de acord cu aderarea țării la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, o alianță defensivă, după cum arată USA Today.

Finlanda se numără printre puținele țări din Uniunea Europeană unde serviciul militar este obligatoriu. După ce Rusia a invadat Ucraina, liderii finlandezi s-au angajat într-o multitudine de întâlniri cu oficialii europeni. Procesul de aderare la NATO ar putea începe în vară, în pofida amenințărilor din partea Rusiei.

„Nu am lăsat niciodată garda jos, după încheierea Războiului Rece, aşa cum au făcut multe ţări europene”, a explicat Janne Kuusela, director general al Ministerului finlandez al Apărării, conform Adevărul. „În acest sens, suntem bine plasaţi să ne apărăm dacă va fi nevoie în viitor”.

Citește și: Rusia acuză România că se află în topul țărilor care trimit mercenari să lupte în Ucraina

Citește și: Zelenski a spus că Ucraina poate lupta cu Rusia „și 10 ani”: „Dacă ei sunt capabili, atunci suntem pregătiţi”

Citește și: Vladimir Putin plănuiește să reorienteze exporturile rusești de energie din Europa către Asia

Citește și: Ce cred despre război rușii care nu erau interesați înainte de politică: „Încă nu înțeleg de ce țara mea suferă din cauza lor”

Deși în prezent Finlanda nu este amenințată direct, civilii se antrenează. Dintre cei 900.000 de finlandezi care au trecut prin instrucția militară obligatorie, 280.000 s-au antrenat să se mobilizeze în rezerva țării în timp de război.

„Mulţi oameni spun că sunt alarmaţi de invazia rusă din Ucraina”, a explicat Ossi Hietala, ofiţer de pregătire pentru Asociaţia Naţională de Instruire în Domeniul Apărării din Finlanda. „Vor să-şi menţină capacităţile militare la zi, vor să înveţe lucruri noi, vor poate să compenseze serviciul obligatoriu pe care nu l-au luat foarte în serios la momentul respectiv. Ei vor să se asigure că sunt pregătiţi pentru ce este mai rău.”  

În prezent, aproape 60% dintre finlandezi susţin aderarea la NATO. Minna Nenonen, directorul executiv al Asociaţiei Rezerviştilor finlandezi, a spus: „Rusia a arătat când a atacat Ucraina că nu s-a schimbat niciodată. Ei se comportă întotdeauna la fel. Aşa că acum toţi finlandezii ştiu că este foarte posibil ca la un moment dat să poată veni şi aici”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter