Punctajele reale pe care le-a acordat România la Eurovision. Niciun punct pentru Ucraina

De Unica.ro, pe

Televiziunea Română a dezvăluit lista juraților care au acordat punctele României în cadrul concursului Eurovision, după ce organizatorii competiției au schimbat votul României.

Organizatorii Eurovision au invocat „motive tehnice” pentru ca Bucureștiul să nu intre în direct, apoi au schimbat votul României în favoarea Ucrainei. Un comunicat TVR dezvăluie că în juriul României au fost următorii jurați: Sanda Ladoși, Luminița Anghel, Ovi Jacobsen, Liviu Elekeș și Mihai Pocorschi.

Cei cinci jurați români au oferit un punctaj maxim, adică de 12 puncte, Moldovei, care a participat cu piesa „Trenulețul”, de la Zdob și Zdub. Cele 12 puncte au mers însă către Ucraina, deși documentul oficial al votului de la București arată că Ucraina nu a primit vreun punct de la România.

Punctajele reale pe care le-a acordat România la Eurovision. Niciun punct pentru Ucraina

Conform documentului, acestea sunt punctele acordate de juriul din România:

  • Moldova – 12 puncte
  • Grecia – 10 puncte
  • Polonia – 8 puncte
  • Olanda – 7 puncte
  • Azerbaidjan – 6 puncte
  • Australia – 5 puncte
  • Italia – 4 puncte
  • Spania – 3 puncte
  • Finlanda – 2 puncte
  • Lituania – 1 punct

În urma scandalului, TVR a solicitat organizatorilor Eurovision să furnizeze oficial motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul hotărât de juriul din România cu un punctaj „substitut”, calculat în mod netransparent.

Citește și: Scandal la Eurovision! Prezentatoarea TVR a publicat filmarea cu momentul în care României i-a fost anulat votul juriului

Citește și: Eurovision 2022. De ce s-au anulat voturile juriului românesc

Citește și: Gest obscen pe scena Eurovision 2022. S-a văzut și la TV

Citește și: Mihai Trăistariu, dezamăgit de rezultatele de la Eurovision 2022. „Ce să-i spui lui WRS?”

TVR a transmis: „Am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei”.

Reprezentanții TVR au mai explicat că „nici juraţii, nici reprezentanţii TVR, nu au fost anunţaţi, după a doua semifinală, de existenţa unor suspiciuni la adresa votului României. Aşadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil, aceştia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naţionale au fost modificate de organizator”.

Mai mult, în noaptea competiției, prezentatoarea TV Eda Marcus a aflat pe ultima sută de metri că României i-a fost anulată transmisiunea în direct, prin care urma să anunțe punctajul juriului român. Ea a primit vestea chiar atunci când se pregătea să intre în live. Atunci când Mika, unul dintre prezentatori, a anunțat că România are probleme tehnice, Eda Marcus poate fi văzută pe filmare spunând „Nu cred”.

Foto – 123rf.com, TVR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter