Recensământ 2022: cum descarci dovada autorecenzării, astfel încât să primești o zi de concediu

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 16 mai 2022, 18:20

Persoanele salariate care participă la recensământ 2022 beneficiază de o zi de concediu, dacă vor prezenta dovada participării.

Recensământul de anul acesta este foarte diferit, fiind primul în istoria României care are loc și în mediul digital. Inițial, prima fază, în care cetățenii se pot autorecenza online, trebuia să dureze până în data de 15 mai. Autoritățile au decis însă să prelungească această primă fază cu două săptămâni, astfel încât oamenii se pot autorecenza până pe 27 mai.

Dacă vrei să participi la recensământ online, poți face acest lucru pe platforma oficială. Ai nevoie doar de o adresă de mail validă, o conexiune bună la internet și datele din actul tău de identitate. Pagina de preînregistrare poate fi completată atât pentru tine, cât și pentru ceilalți membri ai familiei. Ulterior, fiecare membru al familiei va primi un chestionar personal pe care va trebui să îl completeze.

În încercarea de a încuraja cetățenii să participe la faza online a recensământului din acest an, autoritățile române au decis, prin articolul 49 din OUG nr. 19/2020, să ofere o zi liberă angajaților care prezintă dovada că au completat chestionarul online. Este nevoie doar de un cod de confirmare.

Citește și: De ce părinții nu reclamă profesorii care le bat copiii: „De teama notelor proaste, închid și părinții ochii. Iar acesta este un abuz prin care școala ține sub control atât părinții, cât și elevii”

Citește și: Un bărbat a stat 30 de ani la închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o. Fiica sa: „Tata nu a văzut în viața lui un telefon mobil”

Citește și: Punctajele reale pe care le-a acordat România la Eurovision. Niciun punct pentru Ucraina

Citește și: Se dublează alocația pentru o anumită categorie de elevi. Ce elevi vor beneficia de asta

Chestionarul trebuie completat integral și înregistrat pentru a obține acest cod. Acesta din urmă va fi primit în termen de șapte zile de la momentul completării formularului și reprezintă dovada care trebuie oferită angajatorului în vederea obținerii unei zile de concediu. Dovada poate fi descărcată de pe site-ul dovrec.insse.ro, în baza CNP-ului, și se acordă în termen de maxim 12 luni de la realizarea cu succes a autorecenzării.

Până la finalul săptămânii trecute au fost completate 8.440.312 de chestionare, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, citate de Click. Interesul pentru autorecenzare a crescut mult în ultima săptămână, numărul de formulare completate zilnic crescând de patru ori, ducând la blocare platformei.

Tudorel Andrei, președintele INS, a spus pentru Europa FM: „Am avut peste 450.000 de chestionare finalizate în fiecare zi, în condițiile în care media în perioada trecută era cuprinsă între 110.000-125.000 de chestionare pe zi. Practic, de peste 4 ori a fost traficul mai mare decât în condiții obișnuite. Ținând seama de interesul foarte mare pe care l-am avut în această perioadă, am prelungit sau dorim să prelungim perioada de autorecenzare, urmând ca mâine să facem un anunț oficial cu privire la această decizie”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter