Oamenii din Demîdiv, Ucraina, și-au inundat intenționat satul, pentru a împiedica înaintarea trupelor ruse: „Nimeni nu regretă ceea ce s-a întâmplat aici”

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 28 aprilie 2022, 18:31

Locuitorii din Demîdiv, un sat din apropierea Kievului, și-au inundat intenționat căminele și străzile, pentru a încetini înaintarea trupelor ruse.

Încă din primele zile ale războiului declanșat de Rusia în Ucraina, locuitorii din Demîdiv au făcut o mișcare spectaculoasă pentru a pune bețe în roate invadatorilor ruși, după cum arată New York Times.

Apa râului Nipru s-a revărsat peste locuințele a 3.700 de locuitori, peste străzile pe unde umblau și peste câmpurile din jur. Aceasta a fost o tactică ce a făcut ravagii pe teritoriul satului, dar a încetinit înaintarea tancurilor rusești spre capitală. Astfel, mlaștina creată a zădărnicit eforturile rușilor de a ataca Kievul dinspre nord, oferind timp armatei ucrainene să își pregătească mai bine apărarea.

În mare parte, trupele lui Putin s-au retras în cele din urmă din jurul Kievului, după ce au eșuat în încercarea de a-l ocupa, repoziționându-se în est și sud-est. Acolo, potrivit liderului de la Kremlin, sarcina este de a prelua Donbasul.

Citește și: Publicația rusă Pravda amenință că România ar putea fi prima țară atacată cu rachetele Kalibr ale Rusiei: „Ar fi într-adevăr un preludiu al celui de-al Treilea Război Mondial”

Citește și: Cine erau Liudmila și Bogdan, cuplul din Odesa ucis de o rachetă rusă în ajunul Paștelui

Citește și: Coșmarul unei adolescente din Ucraina: „Mi-a spus: «Ori te culci cu mine acum, ori mai aduc 20 de camarazi»”

Citește și: Fostul premier al Republicii Moldova, despre cum poate fi țara protejată de forțele ruse: „Unicul scenariu este unirea”

Decizia de a inunda satul nu doar că a ajutat Kievul, dar a și protejat satul în sine. Militarii ruși au patrulat prin Demîdiv, dar acesta nu a devenit linie de front, fiind scutit de soarta tragică a orașelor din sud, după cum arată Libertatea.

Dacă în Bucha și Irpin au fost găsite zeci de cadavre ale civililor, lăsate de soldații ruși când s-au retras, în Demîdiv situația a fost mai puțin sumbră. Primarul satului, Oleksandr Melnicenko, a spus că șase persoane au fost împușcate în aproximativ o lună de ocupație.

Intervievată de New York Times, Antonina Kostucenko, o pensionară a cărei sufragerie este plină de mucegai în urma inundațiilor, a spus: „Toată lumea a înțeles ce se întâmplă și nimeni nu regretă ceea ce s-a întâmplat aici”. Ea a mai adăugat: „Cu sacrificiul meu și al celorlalți locuitori care s-au trezit cu casele inundate, am salvat Kievul”.

Foto – Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter