Marcel Ciolacu, despre economia României: „Este o creștere bună față de ce se estima să fie cu impactul războiului din Ucraina”

De Unica.ro, pe

În cadrul unei vizite la Buzău, președintele PSD Marcel Ciolacu a vorbit despre creșterea economică a României, în contextul războiului din Ucraina.

Marcel Ciolacu a spus că România are o creștere economică bună, ținând cont de impactul pe care îl are războiul din Ucraina. El a precizat însă și că datoria publică a crescut peste 50%, adăugând că este un lucru normal.

„E normal în contextul actual să nu mai avem aceeași creștere economică”, a spus liderul PSD, citat de Digi24. „În România este o creștere economică mai mare decât în zona euro, ceea ce e îmbucurător. Este o creștere bună față de ce se estima să fie cu impactul războiului din Ucraina”.

Când a fost întrebat despre datoria publică a României, care depășește 50%, Ciolacu a spus că „nu este o problemă în acest moment”. „Avem de a face cu o inflație, nu e doar în România, este în toată zona euro, și în Marea Britanie și în SUA”, a zis el. „Important este că în România, chiar dacă avem inflație, nu avem șomaj. Este și normal ca datoria publică să fie peste 50%. Faptul că am primit din împrumuturi pentru PNRR anumite sume, sunt peste 3 miliarde, e normal că datoria a sărit peste 50%”.

Citește și: 7 din 10 companii din România oferă bonusuri de Paște angajaților. Expert în resurse umane: „Este o ușoară scădere”

Citește și: Peste 200 de angajați STB, concediați după greva din ianuarie, iar alții 500 vor avea salariile diminuate

Citește și: Premierul României, despre posibilitatea de a renunța la contractele pentru vaccinurile anti-COVID-19: „Să nu irosim banii degeaba”

Citește și: Marcel Ciolacu, despre dezastrul umanitar din Ucraina: „Vreau să lucrăm împreună cu Ucraina și cu toți aliații noștri […] la reconstrucția acestei țări”

Totodată, a adăugat: „Cele două componente de la PNRR sunt granturi și împrumuturi. Alte state europene nu au mers în PNRR pe zona de împrumuturi. Se va veni cu un act normativ care se va explica clar, și au avut loc și discuții la Comisia Europeană. Nu este o problemă în acest moment”.

Ciolacu a mai spus că deși dobânzile la care se împrumută România au crescut, același lucru s-a întâmplat și în alte state. „Nimeni niciodată nu s-a împrumutat la astfel de dobânzi”, a precizat el. „Și Ungaria și Polonia au început să ne depășească la dobândă. Nu poți compara economia României cu economia Germaniei. Spania a avut o datorie de peste 120%, Portugalia a avut o datorie de peste 140%, important este ca macroeconomia și echilibrul intern să îl menținem. România va intra într-o recesiune dacă zona euro va intra în recesiune. Momentan nu este declanșată”.

Deși estimările Băncii Mondiale și ale FMI arată o încetinire a creșterii economice, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, este optimist, spunând că țara noastră ar putea să se bucure de o creștere economică la începutul anului.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter