Cod Rutier 2022: amenzi usturătoare pentru șoferii agresivi

De Unica.ro, pe

Anul 2022 a venit cu modificări importante la Codul Rutier – acestea îi privesc atât pe cei care vor să își ia permisul, cât și pe cei care au deja carnet.

Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, a declarat că în noul an s-au înregistrat deja noi accidente în trafic. Un exemplu ar fi cel din Prahova, unde s-au încăierat mai mulți oameni în trafic.

„Anul începe cu modificări legislative, vorbind de mai multe propuneri făcute de Poliţia Română, transmise către Ministerul Afacerilor Interne”, a zis Georgian Drăgan. „Astfel că la începutul acestui an ele vor intra în vigoare. Vorbim în principal de sancţionarea comportamentului agresiv în trafic, ceea ce nu era cazul în legislaţia actuală, de la 580 la 728 de lei şi reţinerea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile”.

Acesta a mai adăugat: „Până în prezent, în urma analizelor efectuate, mergeam pe cauza producerii accidentului rutier, şi anume pe neacordare de prioritate, viteză neregulamentară, dar trebuie mers şi pe cauzalitate, pentru că până la urmă cauza principală este comportamentul şoferilor, care poate să fie prevenitv sau agresiv”.

Cod Rutier 2022: pedepse mai aspre

Poliția vrea să sancționeze șoferii agresivi în trafic. Modificarea este momentan în stadiul de proiect. Printre manevrele considerate a fi agresive se numără:

  • Flash-uri și claxonat în mod repetat;
  • Slalom printre mașini;
  • Circulat foarte aproape de alt vehicul;
  • Accelerare prin patinare excesivă, în gol;
  • Întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de mână;
  • Conducerea pe o roată a motocicletei.

Mai mult, permisul poate fi suspendat pe o perioadă de 120 de zile în următoarele cazuri:

  • depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic;
  • neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune;
  • efectuarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulației în sens contrar sensului de circulație, a circulației sau traversării de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter