Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență: „Criza sanitară a scos la iveală incontestabil vulnerabilitatea românilor la dezinformare”

De Unica.ro, pe

Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) a lansat prima ediție a Barometrului rezilienței societale la dezinformare, care arată răspunsul societății din România la pandemie.

Barometrul poate fi găsit și descărcat de pe site-ul Centrului Euro-Atlantic pentru reziliență. Daniela Munteanu, coautoarea studiului, a vorbit despre una dintre cele mai importante concluzii ale cercetării, aducând în discuție rolul mass-media în „însănătoșirea peisajului informațional”.

Informațiile false și manipulative răspândite în timpul pandemiei au exploatat sentimentele de confuzie și teamă ale populației din România. Informațiile eronate și conspirațiile au câștigat periculos de mult teren, în defavoarea argumentelor științifice.

„Sondajele de opinie derulate periodic pe parcursul pandemiei au relevat faptul că cetățenii români au interiorizat narativele conspiraționiste circulate la nivel internațional”, se arată în raportul Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, citat de Digi24.

Citește și: Ministrul Educației, despre rezultatele la simulările examenelor naționale: „Mai slabe decât anul trecut”

Citește și: Zeci de bolnavi de cancer și diabet au fost înșelați în masă, comandând medicamente care nu se găsesc în România

Citește și: Ce cred despre război rușii care nu erau interesați înainte de politică: „Încă nu înțeleg de ce țara mea suferă din cauza lor”

Citește și: Inflația a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 18 ani

Raportul mai arată: „În pofida a ceea ce s-ar putea crede, globalizarea și accesul facil la informații – circulate atît în spațiul virtual, cât și în media tradiționale – nu au condus la o informare mai corectă a populației. Din contră, conspirațiile și informațiile eronate au prevalat, în detrimentul argumentelor furnizate de comunitatea științifică sau autorități”.

În rândul românilor au circulat preponderent două tipuri de conspirații. În raport se arată: „Criza sanitară a scos la iveală incontestabil vulnerabilitatea românilor la dezinformare. Astfel, remarcăm răspunsurile îngrijorătoare cu privire la două tipuri de conspirații larg circulate în ultimii doi ani”.

„Puțin peste un sfert dintre români cred că există un plan la nivel global pentru implantarea de cipuri prin vaccinare, iar aproape două treimi cred că pandemia a fost provocată de elitele globale pentru a impune controlul asupra populației lumii”, se arată în raport.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter