Numărul cazurilor de tuberculoză și HIV vor crește în regiune, ca urmare a războiului, potrivit experților

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 06 iunie 2022, 15:37

Războiul dintre Rusia și Ucraina ar putea să ducă la creșterea de cazuri de tuberculoză și HIV în regiune, conform experților.

Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, tuberculozei și malariei a avertizat că este posibil să crească numărul de cazuri de tuberculoză și HIV în Ucraina, dar și în regiunea din jur, ca urmare a războiului, conform DPA.

„Este prea devreme pentru a evalua cu exactitate consecinţele pe termen lung ale războiului, dar ne aşteptăm ca acest conflict să aibă un impact semnificativ asupra ratelor de tuberculoză şi HIV în Ucraina şi în întreaga regiune”, a spus directorul fondului, Peters Sands, pentru organizația mass-media germană RND.

Sands a mai adăugat, citat de Digi24: „Mişcările importante de refugiaţi, care trăiesc în adăposturi înghesuite, şi întreruperea serviciilor medicale favorizează răspândirea bolilor infecţioase”.

Citește și: Vor avea bucureștenii căldură la iarnă? Nicușor Dan: „Calitatea serviciului s-a îmbunătățit puțin față de iarna trecută”

Citește și: Ziua 100 de război între Rusia și Ucraina. Volodimir Zelenski: „Victoria va fi a noastră”

Citește și: Ajutorul special de 700 de lei pentru pensionari a fost aprobat de guvern. Cine beneficiază de el

Citește și: O deputată din Donețk a spus că Zelenski va fi judecat pentru crime de război dacă va fi capturat de armata rusă

Estimările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că în Ucraina trăiesc aproximativ 260.000 de persoane cu HIV. Totodată, conform Agenției germane de control al bolilor, Institutul Robert Koch, Ucraina are în 2022 una dintre cele mai mari incidențe de tuberculoză din Europa.

Astfel, Sands și-a exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea redusă a Ucrainei de a oferi asistență medicală cetățenilor săi. „Peste 150 de unităţi sanitare au fost avariate sau distruse, personal medical şi pacienţi au fost strămutaţi, răniţi sau ucişi”, a subliniat acesta.

El a mai explicat: „Pentru bolnavii de tuberculoză şi persoanele cu HIV, această situaţie le pune viaţa în pericol, deoarece aceste persoane se bazează pe medicaţie continuă”. În același timp, a spus că susține cu tărie „înfiinţarea unui coridor umanitar protejat astfel încât proviziile medicale să poată fi livrate şi oamenii care doresc să părăsească zona de conflict să poată face acest lucru”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter