Ce amenzi riscă cetățenii din Republica Moldova care poartă simboluri rusești

De Unica.ro, pe

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut cetățenilor țării sale să nu poarte simboluri rusești la festivitățile din 9 mai.

„Nu putem permite ca atrocităţile de azi să fie asociate cu eroii din cel de-al Doilea Război Mondial, care şi-au dat viaţa pentru pace”, a spus Maia Sandu, citată de Agerpres.

Pe de altă parte, fostul președinte Igor Dodon le-a cerut cetățenilor din Republica Moldova să participe la „Parada Victoriei cu panglica Sfântului Gheorghe”, chiar dacă riscă să primească amendă. Simbolul cu dungi negre și portocalii a devenit un simbol al patriotismului rusesc, fiind interzis la Chișinău.

Cetățenii din Republica Moldova care poartă acest simbol pot primi amenzi începând de la 900 de lei moldovenești (45 de euro) sau 60 de ore de serviciu în folosul comunității, după cum relatează Digi24, care citează Reuters.

Citește și: Cum justifică Kremlinul folosirea steagului sovietic în războiul din Ucraina: „Este un lucru sacru pentru toate generațiile”

Citește și: Un milionar din Ucraina a cerut armatei de la Kiev să îi bombardeze vila, după ce rușii s-au instalat în ea

Citește și: Povestea impresionantă a unei adolescente care a evadat din Mariupol: „M-am rugat lui Dumnezeu să mor repede”

Citește și: Apelul unui comandant din Ucraina către Papa Francisc: „Aduceți adevărul în lume, evacuați oamenii și salvați-le viețile din mâinile lui Satana”

Maia Sandu a cerut adversarilor ei politici să nu divizeze societatea din interese politice. Ea a spus că Republica Moldova „îşi apără neutralitatea şi pacea în societate”. „De aceea, simbolurile războiului purtat împotriva Ucrainei sunt interzise în Republica Moldova”, a spus Sandu. „Le cer politicienilor să se abţină de la orice provocare”.

Și parlamentul Lituaniei a interzis portul în public al panglicii Sfântului Gheorghe, al literei Z și a altor simboluri ale susținerii invaziei ruse în Ucraina.

În martie, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a cerut interzicerea universală a folosirii politice a literei Z, pe motiv că ea reprezintă „crime de război ale Rusiei, orașe bombardate, mii de ucraineni uciși”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter