Experți: prin amenințările continue ale lui Putin față de Occident, liderul rus ar putea să își pregătească poporul de un război cu NATO

De Unica.ro, pe

Mai mulți experți consultați de Newsweek se tem că amenințările constante ale lui Vladimir Putin față de Occident ar putea fi o metodă de a pregăti populația rusă de un război cu NATO.

Amenințările făcute de Vladimir Putin și alți oficiali ruși la adresa țărilor care sprijină efortul de război al Kievului ar putea avea un scop dublu: pe de o parte, să avertizeze puterile occidentale, iar pe de altă parte să câștige simpatia rușilor în cazul în care ar porni un război complet cu NATO.

Într-un discurs ținut de liderul rus în data de 27 aprilie, acesta a spus că orice țară care „creează o amenințare strategică la adresa Rusiei” în timpul războiului pe care l-a pornit în Ucraina se poate aștepta la „lovituri represive” care vor fi „fulgerătoare”. Și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că „NATO se războiește, în esență, cu Rusia prin intermediul unui interpus și înarmează acel interpus”, după cum relatează Libertatea.

„În tot acest timp, propaganda internă rusă a subliniat faptul că Rusia nu este în război cu Ucraina, ci cu NATO și cu Occidentul”, a explicat Yuri Zhukov, profesor asociat la Universitatea din Michigan. „În spatele fiecărui succes militar ucrainean, în această narațiune, se află un ofițer NATO care le spune ucrainenilor unde, când și asupra cui să tragă”.

Citește și: Ucraineni care au supraviețuit Holocaustul, trimiși în Germania pentru refugiu: „Vreau să fiu evacuat, dar nu în Germania”

Citește și: Sursă militară ucraineană: „Credem că la Kremlin a fost luată deja decizia de a ataca Republica Moldova”

Citește și: Analiza unui istoric român asupra războiului pornit de Rusia: „Victoria Ucrainei este deja asigurată”

Citește și: Oligarh rus, mesaj dur pentru Vladimir Putin: „Rusia, ca țară, nu mai există”

Zhukov a mai spus: „Această încadrare face mai ușor de explicat publicului intern pierderile militare. De asemenea, ajută la crearea bazei politice pentru o potențială mobilizare completă de război în Rusia, pe care regimul a ezitat până acum să o anunțe. Și da, creează, de asemenea, o presiune politică pentru a lovi ținte NATO, începând cu liniile de aprovizionare”.

La rândul său, Jonathan Katz, director al Democracy Initiatives și cercetător principal la Fondul Marshall German al Statelor Unite, a spus: „Cred că, din punctul de vedere al Moscovei, vor să construiască un caz în care să arate că totul a fost inițiat de NATO și de Statele Unite”. El a mai spus că Putin „folosește NATO și Statele Unite ca pe niște sperietori, pentru a-și justifica acțiunile pe care le întreprinde în fața populației interne ruse”.

Zhukov a mai afirmat că dacă țările occidentale vor continua să ignore amenințările lui Putin, atunci acesta din urmă s-ar putea simți presat să ia măsuri decisive: „Există o impresie generală în Europa și în SUA că amenințările cu represalii ale Rusiei sunt goale de conținut. Cred că este mai mult decât probabil ca Rusia să se simtă în cele din urmă obligată să desfășoare anumite acțiuni cinetice împotriva țărilor NATO, fie și numai pentru ca amenințările sale cu privire la represalii să pară mai credibile”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter