Povestea impresionantă a unei adolescente care a evadat din Mariupol: „M-am rugat lui Dumnezeu să mor repede”

De Unica.ro, pe

O adolescentă care a reușit să evadeze din Mariupolul asediat de armata rusă a arătat magnitudinea dramelor prin care trec oamenii din Ucraina.

Este vorba despre Maria Vdovicenko, în vârstă de 17 ani, care și-a spus povestea pentru portalul ucrainean hromadske. Până să ajungă într-un loc sigur din Zaporojie, tânăra a trecut prin momente de coșmar.

Nivelul superior al casei în care locuia în Mariupol s-a prăbușit, astfel încât Maria, familia ei și vecinii din jur au fost nevoiți să se adăpostească într-o pivniță, unde au stat 10 zile. Printre vecini s-a numărat și un bebeluș de numai cinci luni.

În a zecea zi, tot ce le rămăsese a fost o bucată de pâine pe care adolescenta a descris-o ca având mărimea pumnului său. Acea bucată au împărțit-o în patru. Spaima sfârșitului a trăit-o într-o zi în care bombardamentele au fost mai intense ca oricând.

„Totul a început să tremure, părea că aud patru trenuri de jur împrejurul meu”, a povestit ea, citată de Libertatea. „M-am întins și mi-am zis că nu mai avem ieșire de acolo. Aici e mormântul meu. M-am rugat lui Dumnezeu să mor repede și să nu-mi văd rudele moarte înaintea mea”.

După bombardamente, atacatorii ruși obișnuiau să bată la ușile rămase în picioare, dar Maria a spus că nu le răspundeau. Ulterior, când bombardamentele s-au mai domolit, au reușit să iasă și să fugă cu ajutorul unei mașini vechi. Au ajuns într-o localitate unde au stat mai multe zile într-o clădire părăsită.

Citește și: Apelul unui comandant din Ucraina către Papa Francisc: „Aduceți adevărul în lume, evacuați oamenii și salvați-le viețile din mâinile lui Satana”

Citește și: Cum justifică Kremlinul folosirea steagului sovietic în războiul din Ucraina: „Este un lucru sacru pentru toate generațiile”

Citește și: Primar ucrainean, despre experiența de a fi răpit de ruși: „Am înțeles că viața mea și cea a civililor valorează zero”

Citește și: Zelenski a spus că Ucraina poate lupta cu Rusia „și 10 ani”: „Dacă ei sunt capabili, atunci suntem pregătiţi”

Coșmarul misiunii de a trece prin filtrele rusești

Apoi, a urmat cea mai dificilă misiune, aceea de a trece prin filtrele rusești, „la care așteptau și 500 de mașini, fără posibilitatea să cobori din mașină, să-ți faci nevoile măcar, fără nimic”.

La fiecare oră treceau câtre două-trei mașini. „Exista un punct de control”, a povestit adolescenta. „Apoi vine o mașină. Ei o caută în toate cotloanele, de la portbagaj la compartimente mici din interior. Apoi îi dezbracă pe bărbați lângă mașini, caută semne pe corp, tatuaje”.

Ea a spus că în anumite situații, doar un membru al familiei era oprit în urma controlului corporal. Mașina era lăsată să plece, lăsându-l în urmă pe cel oprit.

Aceste controale începeau cu vârsta de 14 ani. Mariei i s-au luat amprentele, i-au fost verificate documentele și i-au fost puse întrebări despre Ucraina și guvernul țării sale.

„Căutau oameni care își iubeau țara, care își doreau să trăiască normal acolo”, a spus ea. Într-un final, a fost lăsată să plece, dar un soldat a lovit-o, pe motiv că mergea prea încet. Întoarsă la mașină, l-a așteptat timp de 40 de minute pe tatăl ei. Acesta s-a întors bătut în urma controlului, pe motiv că telefonul său era gol, iar rușii l-au acuzat că ar ascunde ceva. Bărbatul și-a pierdut vederea la un ochi, iar cu celălalt vede în ceață în urma bătăii primite.

Acesta a fost primul punct de control, dar au urmat altele 27, între Berdiansk și Zaporojie. La acestea, oamenii trebuiau să prezinte documente și ștampile de la precedentele puncte de control. Totodată, li se cereau diverse lucruri, precum mâncare, țigări, droguri și alcool.

Când au ajung la Orihovo, în regiunea Zaprojie, și au văzut un steag ucrainean, au crezut că sunt trași pe sfoară. Însă cei de la punctul de control le-a spus: „Liniștiți-vă, e Ucraina aici”. „Am început să plângem”, a recunoscut Maria.

Foto – Arhiva personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter