7 piese de teatru social de văzut toamna aceasta în București

De Unica.ro, pe
Toamna este una dintre cele mai ofertante perioade în ceea ce privește producțiile și premierele spectacolelor de teatru. Redacția Unica a selectat pentru tine 7 piese de teatru social independent lansate recent la care merită să ajungi.
  1. 90

Cinci actrițe și actori preocupați de teatru politic și istorie recentă (Alexandru Fifea, Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban) împreună cu regizorul David Schwartz, își propun să investigheze și să reevalueze perioada post-socialistă, pornind de la amintiri personale și istorii de familie. Spectacolul ’90 este rezultatul unui demers de rememorare și teatralizare a multiplelor experiențe și întâmplări de familie, pendulând între implicare emoțională și distanțare critică. Prin intermediul a cinci povești de familie, spectacolul urmărește reconfigurarea radicală a societății românești – de la rescrierea în cheie anticomunistă a biografiilor elitei intelectuale și academice, la privatizarea locuințelor; de la mirajul și dezamăgirea aventurilor antreprenoriale, la degradarea vieții muncitorilor și angajaților la stat.

spectacol-90Katia Pascariu și Alexandru Potocean, imagine din timpul spectacolului 90

spectacol-90Katia Pascariu și Alexandru Potocean, imagine din timpul spectacolului 90

spectacol-90Alice Monica Marinescu și Andrei Șerban, imagine din timpul spectacolului 90

2. Lambada

„Lambada” este un spectacol de rememorare colectivă și explorare afectivă a perioadei post 1989 din pespectiva rezidenților de la căminul Moses Rosen. La revoluție aveai 70 de ani. Sau 59 de ani. Sau 35. Îți aduci aminte c-ai deschis televizorul și-ai auzit dintr-o dată: ‘Libertate!”. Și-ai auzit dintr-o dată: „Armata e cu noi!” Îți aduci aminte că ți-a fost frică. Îți aduci aminte că-n ziua de 22 decembrie, dimineața, voiai să vezi „Leul în iarnă” și-ai fost oprit pe stradă și ți s-a spus:„Du-te, domnule, acasă, ai înnebunit, îți arde de film?”.

spectacol-lambadaImagine din timpul spectacolului Lambada

spectacol-lambadaImagine din timpul spectacolului Lambada

3, TABU

Care sunt condițiile de muncă într-un domeniu considerat ilegal și, de aceea, complet nereglementat? Cum se negociază prețurile, concurența și relațiile cu clienții? Există vreo metodă de protecție a muncii sau vreo plasă socială? Cum ajung și cum aleg diverse persoane să practice sex comercial? Și cum le influențează munca relațiile cu partenerii, relațiile cu copiii și viața de zi cu zi? Acestea sunt întrebările la care încearcă să răspundă spectacolul „Tabu”. Echipa proiectului ficționalizează, pornind de la o documentare aplicată, povestea lui Nicol și a Gianinei, două femei din București care practică sexul comercial stradal și își propune să nuanțeze, să completeze și să contrazică percepții uzuale despre „prostituție” și să transmită fragmente din viețile personale, atât din familie cât și de la muncă, ale celor două eroine principale.

spectacol-tabuAlexandru Potocean, imagine din timpul spectacolului TABU

spectacol-tabuImagine din timpul spectacolului TABU

spectacol-tabuImagine din timpul spectacolului TABU

4. Cultul personalității

Într-o atmosferă efervescentă, de talk-show televizat, participăm la dialogul fictiv al celor mai notorii trei nume din istoria comunismului românesc: Gheorghe Gheorghiu Dej, Ana Pauker și Nicolae Ceaușescu. Ocazie unică în studioul emisiunii de analiză politică „Cultul personalității“ să cunoaștem punctele de vedere ale celor trei lideri români controversați, despre o perioadă istorică esențială, însă aproape uitată: comunismul post-belic al anilor ‘50. Muzica live și hiturile din epocă întregesc atmosfera pe platou. Pe fondul unei acute lipse de reprezentare istorică a acestei perioade – a cărei amintire ne situează mai degrabă pe un teren de speculație afectivă, decât în spațiul adevărurilor obiective – spectacolul își propune să genereze o discuție mai largă despre relații de putere, cultul personalității, raportul dintre femei și bărbați în structurile de partid, anti-semitism și cosmopolitism.

spectacol-cultul-personalitatiiImagine din spectacolul Cultul Personalității

spectacol-cursul-personalitatiiImagine din spectacolul Cultul Personalității

spectacol-cultul-personalitatiiImagine din spectacolul Cultul Personalității

spectacol-cultul-personalitatiiImagine din spectacolul Cultul Personalității

5. Foreplay

Spectacolul abordează, în premieră în lumea teatrală din România, subiectul naşterilor timpurii şi explorează condiţia vulnerabilă a tinerelor mame într-o societate care, pe de o parte, idealizează maternitatea, iar pe de altă parte, blamează mamele sub 18 ani. 10% dintre mamele care nasc anual în România sunt minore. Dintre aceste 22.000 de adolescente care devin mame anual, Foreplay pune în scenă poveștile a trei dintre ele si vorbește despre standarde duble, despre falși-vinovați, despre cum devine o adolescentă părinte, în modul fast-forward. Spectacolul este construit ca un colaj de documentar si episoade fictionalizate, ce se bazează pe o cercetare de un an în care au fost reunite experienţele a 30 de mame adolescente din Bucureşti, Urziceni, Vaslui şi Ploieşti.

aniversareaImagine din timpul spectacolului Foreplay

newbornsImagine din timpul spectacolului Foreplay

spectacol-foreplayImagine din timpul spectacolului Foreplay

6. Inegal

Inegal este un spectacol care documentează istorii personale legate de felul în care preluăm și asimilăm rolurile de gen încă din copilărie, în funcție de contextul social în care suntem socializați și socializate. Spectacolul își propune să pună în evidență povești ale socializării de gen în diverse contexte de clasă și să ofere posibile modele alternative de înțelegere a rolurilor de gen și narative ale luptei împotriva inegalității.

spectacol-inegalImagine din timpul spectacolului Inegal

spectacol-inegalImagine din timpul spectacolului Inegal

spectacol-inegalImagine din timpul spectacolului Inegal

7. Fuckultate

Fuckultate se bazează pe experiențe reale ficționalizate, care au fost ținute sub tăcere din frică sau neputință. Spectacolul își propune să discute despre probleme sistemice din mediul universitar (hărțuirea, bullying-ul și abuzurile din universitățile din București) și să găsească împreună cu spectatorii metode de rezistență și împuternicire.

spectacol-fuckultateImagine din timpul spectacolului Fuckultate

spectacol-fuckultateImagine din timpul spectacolului Fuckultate

spectacol-fuckultateImagine din timpul spectacolului Fuckultate

Sursă foto: Shutterstock și conturile de Facebook ale spectacolelor

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter