Depresia: Vizita la psihiatru, cheia vindecării

De PR, pe

Depresia reprezintă, la nivel global, una dintre cele mai frecvente cauze care afectează starea de sănătate mentală. Iar tratamentul este o componentă de bază în ameliorarea stărilor depresive, implicit şi vizita la psihiatru.
Depresia clinică este una dintre bolile psihice care are cea mai mare rată de vindecare. De fapt, mai mult de 80% dintre persoanele afectate de depresie pot să se recupereze complet dacă urmează un tratament corespunzător îmbinat cu şedinţe de psihoterapie.

Tratamentul te vindecă, lipsa lui te afectează puternic

,,Un episod depresiv major  netratat se întinde pe parcursul a 6 luni de suferinţă, uneori mai mult. El devine diagnosticabil încă din prima săptămână când se circumscrie sindromul depresiv cu dispoziţie alterată, anhedonie, tulburare severă a somnului și a apetitului, nu rareori suicidalitate ș.a.m.d. Pentru a fi eligibil de un diagnostic de depresie majoră acută trebuie să existe minimum două săptămâni neîntrerupte de simptome.
Prin ecologia unui episod depresiv fac trimitere la remisia lui probabilă așa cum o aștepți și care poate, sau nu, să apară. Astfel, fără intervenție de nici un fel episodul acut de depresie poate dura jumătate de an, sau mai mult. În acest interval de timp, mai ales la începutul bolii depresive, o proporție exagerat de mare comparat la populația generală (dar totuși mică în raport cu totalitatea celor suferind de depresie majoră) vor încerca să se sinucidă, și nu puțini din ei vor muri prin suicid dacă nu există o intervenție susținută de profesionist.
Prin asta depresia e o boală cu potențial letal. Prin durata lungă a episodului depresiv netratat e una dintre bolile cu cel mai mare potențial morbid, comparabilă cu boli infecțioase acute ale ficatului, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.”, ne-a spus medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Rezultatele tratamentului sunt prompte

Depresia poate fi tratată, chiar şi în cazul formelor grave. Cu cât o persoană depresivă este tratată mai repede cu atât şansele de vindecare sunt mai mari. De asemenea, promptitudinea tratamentului depresiei reduce semnificativ probabilitatea recurenţei.,,Medicația antidepresivă scurtează timpul către remisie de la luni la săptămâni, uneori zile. Ce studiile nu vor menționa, dar ce vede clinicianul e o veritabilă <> a pacientului lui. Somnul se normalizează, iritabilitatea scade, dispoziția intens pesimistă și marcată adeseori de idei delirante de vină, de inutilitate, de moarte se îmbunătățește, pacientul depresiv care reacționează corect la medicație își reia activitățile și va spune, subiectiv, că se simte <>.
Nu e doar teorie, e fapt că luat caz cu caz antidepresivele, în fază acută, sunt eficace și fără doar și poate o resursă vitală pentru medic în gestionarea unui episod depresiv major la pacientul lui.”, conchide medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Tristeţea se confundă prea des cu depresia

La nivel naţional este esenţial să înţelegem că diagnosticarea joacă un rol cheie. Nu putem spune că suferim de depresie când suntem supăraţi sau trişti, la fel cum nu putem nega depresia prin a spune că avem o zi, o săptămână, o lună mai dificilă.
Este important să înţelegem că depresia, ca oricare altă afecţiune, necesită consultarea unui psihiatru, diagnosticarea şi prescrierea unui tratament medicamentos. Unele persoane pot găsi sprijin în familie, prieteni sau în credinţă, dar este foarte important să recunoaştem că pentru cei care suferă de depresie clinică, un astfel de sprijin nu înlocuieşte consultul psihiatric şi nici antidepresivele.
Aşadar, ar fi bine să nu mai gândim după prejudecăţi şi să ne informăm corespunzător. Altfel, vom rămâne la rezultatele statistice de mai sus. Important este ca atât în România, cât şi la nivel internaţional mai multe instituţii şi organizaţii au început să lupte pentru informarea despre această afecţiune şi despre importanţa tratamentului.
În România, o platformă complexă online, www.depresiv.ro, a fost gândită special ca un mijloc de sprijin şi informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vieţii cu o tulburare de dispoziţie sau au în familie persoane care trec prin astfel de episoade. Astfel, în cazul în care aveţi în familie o persoană care suferă de simptomele depresiei, puteţi consulta platforma pe care veţi găsi informaţii provenite de la specialişti din domeniul psihiatriei.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter