Un pacient dă în judecată statul român pentru condamnare la moarte prin înfometare

De Oana Savin, pe
Un bărbat care depinde de asigurarea nutriției parenterale la domiciului a decis să dea în judecată statul român, care l-a condamnat, practic, la moarte prin înfometare.

Miron Visarion, sprijinit de Asociația Dăruiește Viață și de avocatul Cristian Băcanu, cer emiterea unei ordonanțe președințiale, precum și ca statul să ia măsurile necesare pentru a soluționa problema pacienților care necesită nutriție parenterală zilnic ca o condiție obligatorie pentru supraviețuire.

Ce este hrănirea prin nutriție parenterală

Hrănirea prin nutriție parenterală este un tratament postoperator care, în cazul pacienților care suferă de sindromul intestinului scurt, reprezintă o condiție obligatorie pentru supraviețuire.

În lipsa acestui tratament, care constă în perfuzii zilnice cu substanțele nutritive necesare organismului pe care o persoană sănătoasă și le asigură prin absorbția în organism a meselor de peste zi pe care le poate asimila normal, pacienții cu disfuncții intestinale permanente sunt condamnați la moarte prin înfometare”, potrivit unui comunicat al Asociației Dăruiește Viață.

În România, nutriția parenterală este asigurată gratuit doar în secțiile de anestezie și terapie intensivă a spitalelor (în regim de internare) – conform protocolului ATI existent.

Astfel, odată ce pacientul este externat din secția ATI, acesta riscă să moară prin înfometare.

În aceste situații, pacientul și familia trebuie să realizeze nutriția parenterală la domiciliu, pe cheltuială proprie, chiar dacă asigurarea de sănătate este plătită la zi.

După ce a suferit o intervenție chirurgicală pentru anevrism de arteră mezenterică superioară făcută în august 2018, Miron Visarion a rămas cu o lungime de intestin subțire restant care nu îi permite supraviețuirea fără nutriție parenterală.

De când a fost externat, acesta este obligat să își platească integral costul hranei perfuzabile și al medicamentelor necesare, în sumă de peste 5.000 lei lunar, fără să poată deconta nimic prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate și fără îngrijire la domiciliu.

Avocatul Cristian Băcanu a depus, în acest sens, o cerere de emitere a unei ordonanțe președințiale, prin care să se dispună obligarea statului la asigurarea hrănirii intravenoase zilnice conform indicațiilor medicului curant, cât și prin decontarea gratuită, în regim de compensare 100% (fără contribuție personală), a acesteia.

Sursă foto: Asociația Dăruiește Viața

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter