Tratamentul gratuit cu ajutorul căruia fumătorii pot scăpa de viciu

De Oana Savin, pe
Peste 30 de mii de români mor anual din cauza fumatului și tot mai mulți adolescenți depind acest obicei înainte de a împlini 15 ani. Mulți rămân fumători pe termen lung, iar dependența este atât de mare încât învinge dorința de a renunța la acest viciu.

În cadrul unui program național, fumătorii care vor să se lase primesc acum ajutor de specialitate. Dar pentru a avea efect, medicamentele trebuie liate sub îndrumarea doctorului și a psihologului.

Un bărbat care a fumat timp de 54 de ani a decis, în urmă cu câteva luni, să renunțe la acest viciu. Atunci a mers la pneumolog și a intrat în programul „Stop fumat!”.

Stările de sevraj erau groaznice, amețeli, apoi cădeam înapoi în pat. Am 2 luni de când nu am pus țigara în gură. Nu e ușor, au rămas reflexele, dimineața la cafea… nu mă tentează”, a povestit Constantin Bănică, pentru Știrile Pro TV.

Anul trecut, 581 de persoane au primit tratament gratuit pentru a scăpa de dependența de țigări. Asta după ce au sunat la numărul TEL VERDE ce se găsește pe pachetele de țigări.

Dacă iei o pastilă nu înseamnă că a doua zi te-ai lăsat. Fumatul înseamnă și partea comportamentală și modul în care gândești despre fumat. Programul oferă și partea psihologică și cea biologică”, a explicat medicul pneumolog Magda Ciobanu.

O bună parte din aceste medicamente taie pofta de țigară și pe de altă parte îi dau niște substanțe care mimează substanțe eliberate de tutun”, a precizat prof. Dr. Florin Mihălțan.

Potrivit lui Beatrice Mahler, manager Marius Nasta, „din 5 fumători, 4 vor face o boală legată de fumat: unul pulmonară, altul cardiacă… Peste 30 de mii de oameni care mor anual din cauza tutunului, deci cred că e un semnal de alarmă ca autoritățile să acționeze automat”.

Totuși, pentru programul național ”STOP FUMAT” sunt prea puține centre – doar patru în țară și două în București.

Cea mai bună motivație este îmbunătățirea stării de sănătate. Într-un an, riscul de infarct miocardic se reduce la jumătate, pielea își revine într-o săptămână, iar mirosul și gustul după câteva zile.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter