Epidemiologi: Covid-19 ar putea fi transmis prin fumul de țigară

De Oana Savin, pe
Un nou conflict a izbucnit pe seama transmiterii noului coronavirus. După ce guvernul spaniol a interzis fumatul pe străzi și terase pentru a limita răspândirea infecției cu SARS-CoV-2, uniii medici au afirmat că măsura este una necesară, în timp ce alții au rețineri în a afirma acest lucru.

În luna iunie, Societatea Spaniolă de Epidemiologie a avertizat despre riscurile contaminării cu COVID-19 prin intermediul fumului de țigară. Specialiștii susțin că fumul gtransportă picături potențial infectate cu noul coronavirus și pot fi sursa contaminării dacă sunt inhalate de o altă persoană.

Pe de altă parte, alți epidemiologi sunt de părere că ar trebui să fim rezervați în a accepta aceastp idee, în lipsa unor studii care să confirme acest lucru.

Citește GRATUIT numărul de august al Revistei Unica în format digital!

Potrivit medicului Fernando Garcia de la Centrul Național de Epidemiologie din Franța, nu există „informații științifice suficient de solide pentru a demonstra că fumul de țigară poate transmite boala într-un mediu deschis (…)”.

„Prin urmare, a lua măsuri extreme ca interdicția cred că sunt un pic cam mult”, a precizat acesta, citat de France 24.

Și Direcția Generală a Sănătății din Franța, citată de LCI.fr. susține că nu există „niciun studiu științific care să verifice ipoteza că fumul de țigară reprezintă un vector de contaminare cu COVID-19”.

Citește și: Un gel de mâini toxic este vândut în magazine

Totuși, DGS a precizat că „nu înseamnă că această presupunere este falsă” și, ca măsură de precauție, „este de preferat să se limiteze consumul și, în mod ideal, să se oprească fumatul în totalitate”.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter