Medic: „Fumatul afectează mai mult vezica urinară decât plămânii”

De Unica.ro, pe

Nu mai este o noutate pentru nimeni faptul că fumatul dăunează grav sănătății, dar puțini sunt cei care știu că acest viciu are un efect negativ mai mare asupra vezicii urinare decât asupra plămânilor.

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la acest lucru, explicând că din cauza diferenței de mărime dintre cele două organe, substanțele nocive care duc la apariția cancerului se acumulează într-o cantitate mai mare în vezica urinară.

Citeşte şi: Țara în care fumătorii ar putea fi obligați să facă tomografii mai des

„În cancerul de vezică, un rol foarte important îl are fumatul. Prin arderea tutunului, a produselor de degradare din hârtia care înveleşte ţigara, apar mai mult de 100 de agenţi carcinogeni care intră în corp prin plămâni.

Plămânul este ca un burete, dacă desfăşurăm alveolele avem 2-3 metri pătraţi, şi el se concentrează în urină, iar vezica urinară este cât o palmă. Este ca la o pâlnie care concentrează foarte mult acest efecte nocive pe vezica urinară.

Citeşte şi: Tratamentul gratuit cu ajutorul căruia fumătorii pot scăpa de viciu

Foarte mulţi oameni ştiu efectul negativ al fumatului pe plămâni, dar eu vreau să semnalez efectul negativ al fumatului pe vezica urinară, mai mult decât pe rinichi. Deci, fumatul ar fi unul dintre principalii factori de risc ai tumorilor vezicale. Aproape în totalitate, polipii vezicali, cum îi numim noi, au origine malignă. Deci e foarte important să fie diagnosticat la timp”, a explicat dr. Victor Cauni, la Antena 3.

Foto – Pixabay

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter