Unde de şoc împotriva ciocurilor la călcâie

De Erika Chivu, pe

Pintenul calcanean sau „ciocul la călcâi”, formaţiune osoasă care se dezvoltă pe osul călcâiului, se poate trata, mai nou, prin unda de şoc extracorporală.
Cei care suferă din cauza pintenilor calcaneeni pot apela la un tratament modern, care vindecă definitiv afecţiunea. Este vorba de tratamentul cu unda de şoc extracorporală, care se foloseşte şi în cazul pietrelor la rinichi.

Un nou tratament pentru pintenii calcaneeni

„Cu ajutorul ecografiei de părţi moi se vizualizează exact zona afectată şi către ea sunt orientate undele de şoc produse de aparat la nivelul pielii”, explică specialiştii de la clinica Gral Medical. Ei mai spun că intervenţia dă rezultate foarte bune şi este neinvazivă. 

Este nevoie de două, trei şedinţe a câte 20 – 30 de minute, care trebuie făcute la un interval de două sau trei zile.

Însă nu toţi pacienţii cu pinteni calcaneeni pot face tratamentul cu unde de şoc şi numai medicul specialist poate decide cine se „califică” şi cine nu. În primul rând, este nevoie de un diagnostic cert, care se pune după examenul fizic şi radiologic de către medicul ortoped, reumatolog, kinetoterapeut sau de medicină sportivă.

„În prezent se aplică acelaşi tratament ca la fasciita plantară deoarece afecţiunile sunt strâns legate. Tratamentele clasice se referă în principal la vindecarea simptomelor: repaus pe termen lung, efectuarea de stretching, aplicarea de gheaţă, administrarea de medicamente antiinflamatoare, schimbarea încalţărilor necorespunzatoare, folosirea talonetelor de silicon pentru susţinerea călcâiului”, mai explică specialiştii.

Până pe 15 martie 2010, tratamentul cu unde de şoc al pintenilor calcaneeni costă 500 de lei, la clinica Gral Medical, urmând ca, după 15 martie preţul să fie de 600 lei.

Ce este „ciocul la călcâi”

„Pintenii calcaneeni apar ca nişte proeminenţe osoase dezvoltate la marginea plantară anterioară a calcaneului”, explică medicii.

Ei nu dau întotdeauna simptome şi pot fi descoperiţi întâmplător la o radiografie. Atunci când îşi fac simţită prezenţa, pintenii provoacă durere în momentul când te sprijini pe piciorul respectiv. Însă durerea nu apare din cauza pintenului ci din cauza presiunii pe care el o exercită asupra unui mic nerv ce trece pe sub el.

În timp, pintenii calcaneeni pot da complicaţii precum artrita, fasciita plantară, spondilita anchilozantă, ne avertizeaza cei de la clinica Gral.

De ce apar ciocurile la călcâi? „Organismul ca măsură de precauţie, reacţionează atunci când se produce o tensiune şi o agresiune asupra lui” explică specialistii. „Existenţa unor ligamente tensionate, pot tracţiona călcâiul. Pe măsură ce se produce reparaţia osoasă, se poate forma un osteofit pe faţa plantară a călcâiului.”

Atleţii, dansatorii şi persoanele supraponderale pot să dezvolte pintenii calcaneeni. Însă riscul este mare şi la femeile care poartă adesea pantofi cu toc, mai ales daca pantofii sunt şi prea mici.

Ai grijă de picioarele tale!

Orice durere la nivelul piciorului trebuie analizată de către medicul specialist. Tratamentele „după ureche” nu numai că nu ajută, dar pot face mai mult rău decât bine.

Picioarele suportă întreaga greutate a corpului nostru şi de aceea trebuie să le oferim atenţia cuvenită, ne sfătuiesc medicii. Factorii care sporesc stresul suportat de picior sunt: greutatea în exces, încălţămintea nepotrivită şi statul prelungit în picioare.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter