Tratamentul depresiei începe cu schimbarea mentalităţii

De Erika Chivu, pe

Depresia este o boală reală, gravă pentru care nu trebuie să ezităm în a cere ajutorul medicilor, spun psihiatrii români care luptă pentru a…
… schimba mentalitatea în ce priveşte această boală.

Depresia, o ameninţare a lumii moderne

Peste 50 de milioane de europeni suferă de depresie, aceasta fiind a patra boală ca răspândire pe glob şi una dintre probleme grave ce ameninţă sănătatea omului modern. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, depresia va fi, peste 10 ani, a doua cauză de dizabilitate în lume, imediat după bolile cardiovasculare.

Cele mai afectate vor fi atunci ca şi acum femeile. Se estimează ca una din patru femei va fi tratată la un moment dat pentru depresie, în timp ce numai unul din zece bărbaţii vor avea această boală.

Depresia poate fi tratată

Datele oferite de Liga Română pentru Sănătate Mintală şi Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie nu sunt deloc îmbucurătoare, dar ar putea deveni tragice pentru o ţară în care a merge la psihiatru este egal cu a fi „nebun”. Campania „Nu eşti singură. Nu eşti singura!” lansată de cele două instituţii va încerca să le convingă în special pe femei că depresia este o boală ce poate fi tratată cu condiţia să ajungă la medicul potrivit.

„Depresia se poate vindeca, dar este nevoie de un diagnostic corect, cu evidenţierea tipului depresiei şi iniţierea unui tratament specific”, avertizeaza dr. Mirela Manea, medic psihiatru la spitalul „Alexandru Obregia” din Capitală.
„Este necesară o schimbare de mentalitate. De la a ne fi ruşine să recunoaştem la o abordare proactivă”, crede şi Conf. Dr. Cătălina Tudose, de la acelaşi spital.

Românii merg la doctor doar pentru dureri

Specialiştii spun că românii se concentrează mai mult pe sănătatea fizică şi mai puţin pe cea psihică, astfel că numai simptomele fizice îi duc la doctor. De obicei, depresivii cer ajutorul pentru că au insomnii, probleme digestive sau dureri şi după analize se constată că nu este nimic în neregula din punct de vedere fizic.

Din păcate, medicii de familie nu au nici timpul şi nici pregătirea necesară pentru a recunoaşte toate cazurile de depresie, aşa că mulţi pacienţi ajung să fie trataţi pentru alte boli care au simptome asemănătoare, de pildă probleme neurologice sau hormonale. Alţii primesc un somnifer şi atât, fără a ajunge să trateze cauza depresiei.

Un tratament adecvat al depresiei poate fi prescris numai de medicul psihiatru şi constă în medicamente antidepresive şi/sau psihoterapie, ambele variante urmate de monitorizare pe termen lung.

Specialiştii consideră că familia şi prietenii ar trebui să aibă un rol important în depisatrea cazurilor de depresie, manifestate prin: tristeţe persistentă, pesimism, tulburări de somn, pierderea poftei de mâncare sau din contră mâncatul excesiv, dificultati de concentrare, agitaţie, iritabilitate, oboseală.

Dacă nu este diagnosticată la timp şi tratată corect, depresia se cronicizează sau duce la abuz de substanţe şi sinucidere.

Află dacă suferi de depresie sau citeşte mai multe despre depresia feminină!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter