Nu lăsa toxiinfecţiile să-ţi strice vara!

De Unica.ro, pe

Este foarte important să identifici şi să îndepărtezi cât mai rapid sursa de infecţie. Temperaturile ridicate din timpul verii îţi pot aduce un oaspete nepoftit la masă: toxiinfecţiile
alimentare. Iată ce măsuri poţi lua ca să le eviţi.

Toxiinfecţia alimentară este o afecţiune acută, apărută în urma consumului de alimente care conţin agenţi patogeni (virusuri, bacterii, paraziţi). Ea apare de obicei în focare epidemice şi mai rar în cazuri izolate. În majoritatea cazurilor (60-70%), bacteria care se face „vinovată” de infecţiile alimentare este Salmonella spp. În restul cazurilor, toxiinfecţia poate fi provocată de bacteriile Staphylococcus aureus sau Escherichia coli ori de paraziţi precum Toxoplasmoza gondii sau Giardia lamblia. Cei mai vulnerabili la această boală sunt copiii, bătrânii şi persoanele bolnave cronic sau aflate în convalescenţă.

Care sunt „semnele” bolii

Simptomele apar, în cazul intoxicaţiilor alimentare,  la 12-48 ore după consumarea alimentelor contaminate. Apare o stare generală de rău, caracterizată prin dureri de cap, ameţeală, febră, însoţită uneori de frisoane, greaţă, vărsături, crampe abdominale, diaree.În cazul unei forme uşoare de toxiinfecţie, starea de slăbiciune şi de disconfort dispare după două zile.

Cum eviţi toxiinfecţiile

– Spală-te întotdeauna pe mâini înainte de a mânca sau de a pregăti mâncarea. De asemenea, asigură-te că ustensilele, vasele şi blatul pe care lucrezi în bucătărie sunt perfect curate şi dezinfectate. Dacă ai o rană deschisă, prin care ar putea fi transmise bacterii, bandajează-te cu pansament steril sau foloseşte mănuşi.

– Păstrează mâncarea perisabilă în frigider şi nu o mânca dacă a stat mai mult de două ore în afara lui (în mod special vara).

– Curăţă şi dezinfectează periodic frigiderul şi sigilează cu folii vasele în care păstrezi porţiile de mâncare rămase.

– Evită să mănânci carne, peşte sau ouă crude şi spală-te pe mâini înainte şi după manipularea lor.

– Nu cumpăra produse din carne care au stat lângă carne crudă.

– Nu consuma conserve care au capacul umflat.

– Nu cumpăra prăjituri, produse de patiserie, îngheţată, ouă, lapte sau carne din locuri improprii  

– Nu decongela carnea ţinând-o sub jet de apă caldă şi nu o recongela niciodată.

– Verifică periodic starea de sănătate a animalelor de companie, pentru că şi ele pot transmite boli infecţioase.

Cum procedezi dacă ai toxiinfecţie

Pentru că sistemul digestiv este cel atacat de către agenţii patogeni, se recomandă o periodă de repaus alimentar în primele 12 ore de la apariţia simptomelor. În schimb, persoana trebuie să bea cât mai multe lichide (apă minerală plată, ceaiuri de plante), pentru a evita deshidratarea care se poate produce din cauza vărsăturilor şi scaunelor frecvente. În cazul copiilor, atenţia trebuie să fie sporită, pentru că riscul de deshidratare este şi mai mare. Odată depăşită perioada critică, bolnavul poate reîncepe să mănânce, însă alimente uşoare (orez fiert, banane, iaurt, supă de zarzavat, biscuiţi simpli).

Tratamentul medicamentos e necesar doar în cazul unor forme severe. Trebuie evitată administrarea medicamentelor care încetinesc tranzitul intestinal şi împiedică eliminarea toxinelor din organism.

Ce alimente sunt „periculoase”

De obicei, alimentele care conţin o cantitate mare de apă sunt cele mai perisabile. Proteinele nu sunt hrănitoare doar pentru organismul uman, ci şi pentru bacterii, pe care le ajută să se multiplice. Aşadar, bacteriile proliferează în alimentele proteice calde din carne sau ouă, în produsele de cofetărie cu frişcă sau cu cremă, în salatele cu maioneză, în salatele de icre etc. De asemenea, ele se pot găsi în alimente crude precum carnea (în special cea de peşte sau de pui) sau ouăle (în special cele de raţă).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter