Vezi ce tip de coşuri ai şi cum le tratezi

De Erika Chivu, pe

Punctele negre se pot extrage cu destulă uşurinţă acasă, în timp ce nodulii e mai bine să-i laşi în pace. Vezi ce tip de coşuri ai şi cum scapi de ele!

Punctele negre sau comedoamele deschise

• Se formează atunci când pori se blochează cu impurităţi – celule moarte, amestecate cu sebum şi praf. Acest amestec este expus aerului şi oxidează, luând o culoare închisă.
• Arată ca nişte puncte negre care pot fi plate sau uşor în relief.
• Apar de obicei pe nas, în jurul nasului şi pe bărbie.
• Nu produc inflamaţii pe locul respectiv.
Cum extragi punctele negre. Se pot extrage foarte uşor acasă, însă principala problemă este că în lipsa unei igiene perfecte, un punct negru se poate infecta. Ca să nu se întâmple asta demachiază-te, spală faţa cu un gel special şi şterge-o cu un prosop curat. Pentru a extrage punctele negre, înveleşte fiecare deget într-un şerveţel de unică folosinţă şi apasă uşor fără a folosi unghiile. Schimbă serveţelul dacă treci la un alt punct negru. De asemenea poţi folosi benzile speciale pentru puncte negre. Dar reţine că niciuna din aceste soluţii nu rezolvă problema care a dus la apariţia punctelor negre.

Punctele albe sau comedoamele închise

• Se formează când porii sunt astupaţi cu amestecul de sebum, celule moarte şi murdărie, numai că acesta nu este expus direct aerului, deci nu oxidează, rămânând la o culoare albă spre galben.
• Nu produc inflamaţii.
Pot fi mai greu puţin de extras decât punctele negre, însă pot fi eliminate acasă foarte uşor, cu aceeaşi condiţie, de a respecta cu sfinţenie regulile de igienă – faţă bine curăţată, mâini curate, şerveţele pe degete. În loc de degete, poţi folosi capetele a două beţişoare de urechi, atât în cazul punctele albe cât şi în cazul punctelor negre.

Papulele

• Sunt petele roşii, umflate, fără punct alb în vârf.
• Locul este inflamat şi dureros.
• Se pot forma atunci când încerci să extragi un comedom închis sau deschis şi nu respecţi regulile de igienă, astfel că amestecul de sebum şi celule moarte pătrunde adânc în piele.
Nu are rost să încerci o extracţie pentru că nu ai face decât să împingi infecţia şi mai adânc în piele şi să o împrăştii în lateral. Dacă apeşi insistent te poţi alege cu cicatrici care sunt mult mai greu de eliminat decât papulele. Tot ce poţi face este să laşi coşul în pace şi să curăţi bine faţa dimineaţa şi seara.

Pustulele

• Sunt pete roşii cu un punct alb în vârf.
• Se formează de obicei din papule – puroiul se deplasează treptat către suprafaţa pielii până devine vizibil.
• Locul este inflamat, roşu, dureros.
O pustulă este vizibilă şi inestetică, aşa că sigur vei vrea să scapi de ea cât mai repede. Nu te grăbi să apeşi cu unghiile pentru că poţi mări infecţia. Curăţă bine faţa şi mâinile, apoi foloseşte un ac pentru insulină (e mai subţire) pentru a străpunge vârful alb. Cu degetele învelite în şerveţele curate sau cu două beţigaşe pentru urechi, apasă pentru a scoate tot puroiul.

Nodulii

• Infecţia este sub piele, destul de adânc şi se simte la atingere ca un nodul tare.
• Din când în când un nodul se poate inflama, devenind roşu şi umflat.
Nu încerca să tratezi singură un nodul pentru că nu faci decât să împraştii infecţia provocând şi cicatrici greu de eliminat. Cel mai bine în acest caz este să te adresezi unui dermatolog.
Vezi şi cum poţi să ascunzi rapid coşurile!
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter