Ţigara electronică nu te ajută să te laşi de fumat

De Erika Chivu, pe

Deşi moda ţigărilor electronice a cam apus, aceste produse se vând în continuare, în special pe internet, iar producătorii promit că te ajută să te laşi de fumat. Să fie într-adevăr aşa?
Răspunsul medicilor este „nu”.
 
E-ţigara nu e o metodă de a renunţa la fumat

Dr. Magdalena Ciobanu, de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” şi coordonatorul programului naţional „Stop Fumat” spune că ţigara electronică nu este o metodă de a renunţa la fumat.

Deşi este promovată ca o modalitate eficientă de a te lăsa de tutun, ţigara electronică nu face decât să întreţină dependenţa. Dr. Ciobanu spune că acest dispozitiv nu este eficient, din punct de vedere psihologic, pentru că menţine gestul de a fuma, gest de care sunt dependenţi majoritatea fumătorilor.

Nici din punct de vedere fizic, ţigara electronică nu elimină dependenţa, ba din contră. Dispozitivul conţine nicotină, exact substanţa care îi face dependenţi pe fumători.

Pe site-ul programului naţional Stop Fumat, specialiştii recomandă renunţarea bruscă la tutun, o metodă eficientă, care nu accentuează dependenţa socială şi nici suferinţa sevrajului.

Glicolul irită căile respiratorii

Deşi este promovată ca o modalitate abolut sănătoasă de a fuma, ţigara electronică nu este chiar lipsită de pericole. Dr. Magdalena Ciobanu ne atrage atenţia că lichidul cu care se „încarcă” ţigara conţine, pe lângă nicotină, şi glicol, o substanţă pe care o întâlnim în antigelul de maşini şi care irită căile respiratorii.

Specialistul mai spune că avantajul ţigării electronice este acela că poate fi folosită în locurile unde fumatul este interzis. Dacă esti fumator şi nu intenţionezi să te laşi poţi să foloseşti e-ţigara atunci când te chinuie sevrajul dar nu poţi să fumezi tutun.

Şi, am mai adăuga noi, e-ţigara are avantajul că nu este periculoasă pentru nefumătorii din jur. Ea nu scoate fum, iar ceea ce expiri după ce ai „tras” din ţigară este doar abur.

Nici cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu recomandă e-ţigara ca modalitate de a renunţa la fumat. OMS avertizează că acest dispozitiv nu şi-a dovedit eficacitatea şi că nu există studii clinice care să confirme spusele producătorilor. Ţigara electronică nu este considerată o terapie de substituţie nicotinică, precum guma sau plasturii cu nicotină.

Ce părere au medicii despre ţigările vândute pe internet, de a căror autenticitate nu poţi fi niciodată sigur? Dr. Ciobanu spune că domeniul vânzărilor pe internet este greu de reglementat, însă fiecare dintre noi ar trebui să judece singur dacă un produs este sau nu sănătos şi sigur.

E-ţigara nu conţine gudron

Ţigara electronică arată ca o ţigară obişnuită şi are inclusiv un LED în capat, care imită jarul. Mai conţine un acumulator, un cartuş cu nicotină lichidă şi un dispozitiv care, pe bază de căldură, transformă lichidul într-un abur pe care îl inhalezi atunci când „tragi”.

Lichidul din cartuş poate avea diferite arome şi diferite concentraţii de nicotină. Producătorii recomandă trecerea dreptată de la o concentraţie mare la una mai mică, aşa încât să ajungi, într-un final, la un cartuş fără nicotină.

Dispozitivul se încarcă la priza, la fel ca un telefon, iar durata de viaţă a bateriei diferă în funcţie de model.

Producătorii mai spun că cel mai mare beneficiu al ţigării electronice e acela că nu conţine gudron, monoxid de carbon şi toate celelalte substanţe periculoase pe care le inhalezi dintr-o ţigară obişnuită.

Ei sunt convinşi că toate informaţiile apărute împotriva e-ţigării fac parte dintr-o campanie de denigragre iniţiată de marile companii producatore de ţigări clasice, pseriate că şi-ar putea pierde clienţii.

Ţigara electronică se găseşte în special la magazinele online, cu preţuri începând de la 100-150 lei pentru un „starter kit” ce include una sau două ţigări, acumulator şi câteva rezerve cu nicotină. Cartuşele cu lichid trebuie înlocuite când se golsesc şi un set de cinci bucăţi poate să coste în jur de 20 lei.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter