Teama de îngrăşare, vizibilă la nivelul creierului

De Erika Chivu, pe

Chiar şi femeile sănătoase, care nu au probleme legate de greutate şi alimentaţie se tem de îngrăşare. Teama lor nu este întotdeauna vizibila, ea fiind evidentă…
…  la scanarea creierului prin metode de imagistică medicală.

Cercetătorii de la Universitatea Brigham Young căutau noi modalităţi de tratament al tulburărilor alimentare, când s-au gândit că scanarea creierului i-ar putea ajuta să înregistreze progresele făcute de paciente.

Pentru comparaţie, ei au testat şi un grup de femei sănătoase, care nu aveau probleme legate de alimentaţie, greutate, imaginea de sine. Testele psihologice au arătat că tinerele erau sigure pe ele, încrezătoare şi nu aveau nicio tendinţă către tulburările alimentare.

Lucrurile s-au schimbat complet, când acestor femei li s-a scanat creierul, cu ajutorul tehnologiei RMN – rezonanţa magnetică nucleară. Cercetătorii le-au arătat imagini cu persoane necunoscute pentru a vedea ce zone din creier le sunt stimulate.

Când în imagine apărea o femeie supraponderală se activa brusc acea zonă a creierului responsabilă cu imaginea de sine şi identitatea personală.  

„Aceste femei nu aveau probleme de nutriţie şi din atitudinea lor reieşea că nu-şi fac probleme în legătură cu greutatea. Şi totuşi, aparenţele ascundeau o anxietate şi o teamă legate de îngrăşare”, au spus cercetătorii care dau vina pe standardele impuse de societatea vestică.

Ei au repetat acelaşi experiment şi pe bărbaţi, la care nu s-a observat nicio urmă de anxietate, nici la testele psihologice, nici la scanarea RMN. Aşadar oamenii de ştiinţă sunt convinşi că standardele prea înalte pe care ni le impunem ne afectează numai pe noi, femeile.

„Multe femei consideră că aspectul şi silueta suplă sunt singurele lucruri care contează, iar reacţia involuntară a creierul este o dovadă în acest sens”, au spus psihiatri celor de la Science Daily. Medicii cred că este o idee greşită care ne împinge către tulburări de nutriţie şi comportament, către depresie şi anxietate.

Ei compară o femeie cu o plantă care creşte într-un birou. „Teoretic, planta poate creşte în orice direcţie, dar, de fapt, ea va creşte în directia ferestrei, pentru că de acolo îi vine lumina”, spune unul dintre psihiatri. La fel, o femeie poate avea orice atitudine faţă de propriul corp, dar standardele societăţii moderne o împing către auto-critică şi depresie.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter