Subvarianta Omicron BA.2, mai contagioasă decât varianta inițială, BA.1

De Unica.ro, pe

Subvarianta Omicron BA.2 este o dată şi jumătate mai contagioasă decât varianta originală BA.1, arată un studiu din Danemarca, unde această tulpină este dominantă.

Subvarianta Omicron BA.2 a devenit dominantă în Danemarca în fața variantei inițiale, aceasta având o transmisibilitate de 1,5 mai mare, arată un studiu danez realizat de către cercetători de la SSI în colaborare cu universităţi daneze, la care au participat aproximativ 18.000 de persoane, în perioada 20 decembrie-18 ianuarie.

Studiul arată că dacă o persoană din gospodăria ta este infectată cu BA.2, există un risc per ansamblu de 39% ca alt membru al gospodăriei să se infecteze în prima săptămână. În schimb, dacă persoana este infectată cu BA.1, riscul este de 29%, a anunţat într-un comunicat Autoritatea daneză de control al bolilor infecţioase (SSI), potrivit news.ro.

Nu se știe încă dacă există modificări în ceea ce privește gravitatea bolii, însă ”persoanele nevaccinate sunt mai susceptibile să fie infectate cu BA.2 în comparaţie cu BA.1”, după cum a transmis un medic de la SSI, Camilla Holten Møller.

În schimb, persoanele vaccinate, mai ales cele care au făcut și doza booster sunt mult mai puţin susceptibile să fie infectate, a mai precizat medicul.

Citește și: Cât timp va mai fi valabil certificatul verde fără doza booster

Loredana Groza, subiect în presa străină după ce s-a dus cu Nick Casciaro în Italia

Lucian Viziru, despre scena de dragoste cu Nicoleta Luciu din telenovela „Lacrimi de iubire”

Doi frați din Brăila au făcut copii împreună. Ei riscă 5 ani de închisoare pentru incest

Danemarca a renunțat la restricțiile împotriva COVID-19

Chiar dacă se confruntă cu un număr mare de cazuri COVID-19, Danemarca a renunțat de la 1 februarie la restricții.

Am trecut de faza critică. De la 1 februarie, Danemarca va fi deschisă, complet deschisă. Suntem gata să ieşim din umbra coronavirusului. Spunem «adio» restricţiilor şi «bun-venit» vieţii de dinainte, a declarat premierul danez Mette Frederiksen.

În ultima săptămână au fost între 33.000 şi 47.000 de infectări zilnice, însă spitalele nu s-au aglomerat, iar asta a convins autoritățile daneze că e momentul să renunțe la purtarea măștilor de protecție, la obligativitatea prezentării certificatului verde sau la limitarea numărului de persoane la evenimente.

Autorităţile spun că acest lucru se datorează numărului mare de persoane vaccinate și faptul că varianta Omicron nu este atât de agresivă ca tulpinile anterioare.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter