Studiu: Neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat

De Unica.ro, pe

Diabetul zaharat se află printre cele mai răspândite boli cronice în România, iar controlul deficitar al acestei afecțiuni duce de multe ori la apariția de complicații cu urmări grave asupra organismului. Dintre factorii de risc asociați diabetului zaharat, neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicație invalidantă a acestei afecțiuni.
Potrivit unui studiu Cegedim realizat în perioada august-septembrie 2012, neuropatia diabetică afectează 43% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip I și II, fiind pe locul patru în topul factorilor de risc asociați acestei boli, după hipertensiune arterială (74%), dislipidemii (66%) și obezitate (46%) – procentele reprezentând media pentru diabet zaharat de tip I și II. Deși se plasează pe locul patru, neuropatia diabetică are o prevalență foarte ridicată și, față de complicațiile enunțate anterior, este singura complicație invalidantă, cu efecte ireversibile și cu impact major asupra calității vieții persoanei cu diabet zaharat.
”Din păcate, neuropatia diabetică este subdiagnosticată în România, deși ea poate fi depistată prin metode simple și necostisitoare. Este important ca medicii să se implice activ în diagnosticarea precoce a neuropatiei diabetice. Totodată, persoanele care suferă de diabet zaharat ar trebui să fie informate atât despre mijloacele de prevenție, cât și despre primele semne ale acestei complicații”, a declarat prof.univ.dr. Amorin Popa, președintele Neurodiab – Societatea de Neuropatie Diabetică.
Recent înființată, Neurodiab – Societatea de Neuropatie Diabetică face primul pas către persoanele cu diabet zaharat și neuropatie diabetică din România și deschide calea dialogului prin organizarea Primei Întâlniri a membrilor Federației Asociațiilor Diabeticilor din România cu membrii consiliului director al Neurodiab – Societatea de Neuropatie Diabetică.
”Scopul acestei întâlniri este de a ne cunoaște și de a iniția împreună programe educaționale pentru persoanele cu diabet zaharat și neuropatie diabetică. Pe lângă implicarea în studiul neuropatiei diabetice, unul dintre principalele obiective ale Neurodiab – Societatea de Neuropatie Diabetică este acela de a ajuta pacientul și de a fi alături de acesta în lupta cu această complicație gravă a diabetului zaharat”, a adăugat  prof.univ.dr. Amorin Popa.
Prima Întâlnire a membrilor Federației Asociațiilor Diabeticilor din România cu membrii consiliului director al Neurodiab – Societatea de Neuropatie Diabetică va avea loc la Cluj-Napoca, pe data de 26 ianuarie 2013. Principalele teme abordate vor fi:
–    Neuropatia diabetică. Punctul de vedere al diabetologului – prof.univ.dr. Amorin Popa, președintele Neurodiab – Societatea de Neuropatie Diabetică și șeful Comisiei de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din Ministerul Sănătății
–    Piciorul diabetic. Punctul de vedere al diabetologului – conf.univ.dr.Ioan Andrei Vereșiu, vicepreședintele Neurodiab – Societatea de Neuropatie Diabetică și președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice
–    Neuropatia diabetică. Punctul de vedere al neurologului – dr. Bogdan Florea
–    Diabetul zaharat în România. Punctul de vedere al asociațiilor de pacienți – Maria Mesaroș, președintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România
–    Educația specifică în neuropatia diabetică – șef lucr. dr. Cornelia Bala, președintele Asociației Române de Educație în Diabet
–    De ce NeuroDiab? – dr. Norina Gâvan, secretar general Neurodiab – Societatea de Neuropatie Diabetică

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter