Dr. Ozana Moraru îţi răspunde la întrebări! Astăzi despre retinopatia diabetică

De Avantaje.ro, pe

Diabetul este o boală metabolică perfidă şi periculoasă, iniţial greu de detectat, ce afectează întregul sistem vascular din organism, inclusiv la nivelul ochilor, unde provoacă o gamă de modificări numite retinopatie diabetică.
Simptomele diabetului, o anomalie metabolică a sintezei insulinei din organism, sunt: urinare frecventă, sete anormală, foame anormală, anemie, astenie, pierdere în greutate etc.
Diagnosticul se realizează de către medicul diabetolog-nutriţionist, pe baza unor investigaţii clinice şi de laborator specifice.
Retinopatia diabetică este o afecţiune a vaselor de sânge ce hrănesc retina: acestea devin slăbite, se rup şi „scapă” fluid şi sânge în retină (exudate şi hemoragii retiniene), reducând vederea.
Îîn plus, aceste vase de sânge nu mai reuşesc să aducă substanţele nutritive şi oxigenul necesare retinei (hipoxie), afectând-o şi mai mult.
Evoluţia este progresivă, în ani de zile, iar fără un tratament adecvat duce inevitabil la orbire.
Cauzele bolii nu sunt complet cunoscute; odată apărută însă, evoluţia acesteia nu poate fi oprită, ci doar încetinită; de aceea detectarea ei timpurie este esenţială, indiferent de valoarea glicemiei.
În stadii incipiente, retinopatia diabetică nu are simptome (scădere de vedere, dureri sau alte semne), de aceea toţi pacienţii diagnosticaţi cu diabet zaharat trebuie să efectueze un control oftalmologic periodic (1-2 ori pe an), pentru detectarea timpurie a oricăror modificări retiniene.
Acest lucru e important pentru a putea demara un tratament eficient, în timp util, când boala este încă în faza de început.
Vezi mai multe pe avantaje.ro. CLICK AICI!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter